Binder: A Hungária Értékpapír Zrt.-ügy nem nagy sztori

hungária centrum hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
A Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt a Magyar Nemzeti Bank már csütörtökön este részlegesen felfüggesztette a cég tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntető feljelentést is tett az illetékes rendőr-főkapitányságon – közölte Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Hozzátette, ez nem olyan "nagy sztori, mint a Buda-Cash-ügy".
Vágólapra másolva!

Binder István arra a kérdésre, hogy mekkora pénze ragadhatott bent az ügyfeleknek, annyit közölt az Origóval, hogy a feltárt szabálytalanságokat tekintve töredéke a bent ragadt pénzösszeg a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél feltárt eseményeknek.

Ez csak töredéke a Buda-Cash-botránynak

Az ügyfelek most nem tudják a megbízásaikat érvényesíteni, a meglévő ügyfélpozíciókat zárhatja a felügyeleti biztos, amennyiben erre szükség van – mondta a felügyeleti szóvivő.

Olyan eseteknél, mint a Hungária Értékpapír Zrt., ahol egy azonnali problémát tárt fel a Magyar Nemzeti Bank nem lehetett megvárni a vizsgálat végét, ezeknél az eseteknél az ügyfelek biztonsága, a pénzügyi rendszer biztonsága azonnali cselekvést kíván – mondta Binder István.

További brókercégek is vizsgálónak, de ezek még folyamatban vannak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy vizsgálódnak-e további brókerházaknál, Binder István azt mondta, az MNB jelezte, hogy a Buda-Cash után további befektetési vállalkozásoknál is indított előrehozott célvizsgálatokat, ezek még folyamatban vannak. De ez nem jeleni azt, hogy további szereplőknél is problémákat tárnak majd fel.

A tőkepiacok általában jogkövetők

Binder István fontosnak tartotta megjegyezni, hogy minden mostani átmeneti probléma és zavar ellenére a tőkepiac az egy nagyon fontos része a pénzügyi piac egészének Magyarországon. Az MNB azt gondolja, hogy egyre hangsúlyosabb szerepe lehet a megtakarítások mellett a tőkepiacoknak.

Az utóbbi időben történt szabálytalanságok ellenére a piac jogkövető magatartása alapvető fontosságú és biztosítható is - tette hozzá Binder István.

Szabálytalanságokat találtak a Hungária Értékpapír Zrt.-nél is Fotó: Bielik István - Origo

A Hungária Értékpapír Zrt. részesedése a kezelt vagyont tekintve csak 0,5 százalék a befektetési vállalkozások piacán, s a társaság nem kezeli hitelintézet vagyonát - írta az MTI.

Most nincs békeidő

Most éppen nincs békeidő a tőkepiacokon, de Binder István azt mondta lesz még békeidő és lesz nyugodtabb periódus is.

A Hungária Értékpapír Zrt.-t a jogelődjének számító befektetés közvetítő kft.-t 1993-ban alapították tulajdonosai, majd 1997-ben alakították át Biztonság Invest Zrt. néven felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá. 2008 óta viseli a Hungária Értékpapír Zrt. nevet.

A cég jegyzett tőkéje 200 millió forint, Seres István elnök-vezérigazgató és Kecskés Lászlóné vezérigazgató 50-50 százalékos tulajdonos. A társaság két saját irodát üzemeltet Budapesten és Cegléden. A társaság megalakulása óta tagja a Befektetővédelmi Alapnak.

Orbán börtönt említ Buda-Cash-ügyben

A Buda-Cash-brókerbotrányról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor szerint nem erősíti a jogállamiságba vetett bizalmat, hogy még senki csuklóján nem kattant a bilincs, és nem tudni, hová tűnt az emberek pénze.