Törvényt módosítana az MNB a Buda-Cash-ügy miatt

Vágólapra másolva!
Megszigorítaná Magyar Nemzeti Bank a felügyelet működését a Buda-Cash-ügy miatt, többek között az átfogó vizsgálatok ciklusain változtatna, erről törvényjavaslatot is készítenek.
Vágólapra másolva!

Az MNB kezdeményezésére pénteken a jegybank, a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft., az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap képviselői egyeztettek a DRB bankcsoport és a Buda-Cash Brókerház Zrt. működése kapcsán kialakult teendők összehangolása, illetve a betétesek és befektetők problémáinak mielőbbi megoldása érdekében.

Kártérítés, szigorítás

Az egyeztetés elsődleges célja az érintett intézmények intézkedéseinek összehangolása volt, azzal a céllal, hogy rendezzék a betétesek, kis- és nagybefektetők problémáit.

Az elmúlt napokban több állami intézmény saját hatáskörében már tett lépéseket az ügyfelek segítésére. Az MNB szerint emellett kellenek eszközök a hasonló visszaélések megelőzésére, ezért kezdeményezik, hogy hogy a felek szakmai munkacsoportban tekintsék át a felügyelési keretrendszer szigorítási lehetőségeit.

Utoljára öt éve vizsgálódtak

A Buda-Cashnél február 24-én rendelt ki felügyeleti biztosokat az MNB, de ezelőtt utoljára 2010 májusában vizsgálódtak náluk, ezen nem találtak szabálytalanságot. Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke elmondta, hogy a Buda-Cash-nél lefolytatott első, a törvényben foglaltakhoz képest előre hozott átfogó vizsgálatnál egy mintegy 15 évre visszanyúló csalássorozatot tártak fel.