Rák elleni szerként reklámozott víz miatt bírságolt a GVH

Vágólapra másolva!
Jogsértő módon, gyógyhatásúnak beállítva reklámozott egy cég egy tisztított ivóvízet, ezért a Gazdasági Versenyhivatal másfél millós bírságot szabott ki.
Vágólapra másolva!

A Labornite Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Qlarivia nevű palackozott víz miatt büntette meg a versenyhivatal. Az ítélet szerint a deutérium tartalmú vizet 2012. október 1. és 2014. május 23. azzal reklámozták, hogy megoldást jelent a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára, illetve alkalmas lehet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az allergia, valamint a vesebetegségek gyógyítására.

Nem hatékonyabb

A GVH jogsértőnek talált egyes állításokat is az ivóvíz hirdetett hatékonyságával kapcsolatban, mert a felszívódás sebességére és a termék hatékonyságára vonatkozó kijelentések azt a látszatot keltették, hogy a szervezet deutérium szintjének csökkenése gyorsabban érhető el, mint más, magasabb deutérium tartalmú termékek alkalmazásával.

Súlyosbító körülmény

Emellett a Qlarivia nincs nyilvántartásba véve, mint gyógyszer, ezért eleve nem reklámozható azzal, hogy gyógyhatást fejt ki. A cég elsősorban az interneten terjesztette reklámait, ezért reklámköltségek helyett a bevételekhez szabta a bírságot a versenyhivatal. A büntetés összegét növelte az is, hogy a terméket kifejezetten sérülékeny fogyasztóknak, betegségekben szenvedő embereknek reklámozták.