Politikai válság a bevándorlók miatt Amerikában

US President Barack Obama speaks during a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in the East Room of the White House in Washington, DC, February 9, 2015. Obama said Monday no decision had been made on whether to send weapons to Ukrain
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama csökkenteni akarja az illegális bevándorlók kitoloncolását, a republikánusok azzal zsarolják, hogy nem szavazzák meg a belbiztonsági minisztérium költségvetését. A minisztérium felügyeli a határőrséget, a vámhivatalt, a reptéri biztonsági szolgálatokat, a parti őrséget, és ők intézik a bevándorlókkal kapcsolatos ügyeket.
Vágólapra másolva!

„Valamikor a jövőben lesz egy Rodriguez nevű elnök, vagy egy Chin nevű elnök. Országunk bevándorlók nemzete, végső soron ez határozza meg, hogy kik vagyunk. Ez nem olyasmi, amitől félni kellene” – mondta Barack Obama, az Egyesült államok elnöke. Obama szeretne végigvinni egy olyan programot, ami korlátozná az illegális bevándorlók kitoloncolását, a republikánusok viszont mindent megtesznek, hogy megakadályozzák.

A gyerekek és szüleik maradhatnak

A program két részből állna. Egyrészt nem toloncolnák ki azokat a gyerekeket, akiket illegálisan vittek az USA-ba. Másrészt nem toloncolnák ki azoknak a gyerekeknek az illegálisan bevándorolt szüleit, akik már az USA-ban születtek, vagyis amerikai állampolgárok. Ez körülbelül 4 millió embert érint. A program végrehajtása jelenleg egy texasi bírósági ítélet miatt áll.

A republikánusok zsarolnak

A republikánusok, akiknek a legutóbbi választások óta az amerikai törvényhozás mindkét házában többségük van, úgy akarják rábírni az elnököt a program feladására, hogy nem szavazzák meg a belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) költségvetését. A belbiztonsági minisztérium felügyeli a határőrséget, a vámhivatalt, a reptéri biztonsági szolgálatokat, a parti őrséget, és ők intézik a bevándorlókkal kapcsolatos ügyeket. Ha Obama nem tud megegyezni a republikánusokkal, akkor a minisztérium február 27-én, pénteken éjféltől kifogy a pénzből.

Barack Obama kiáll az illegális bevándorlókért Forrás: AFP/Saul Loeb

Nem kapnak fizetést

Mindez persze nem jelenti, hogy ezek a szolgáltatások leállnának és az USA védtelen maradna, emlékeztet a Usnews.com. A belbiztonsági minisztérium 230 ezer alkalmazottja közül körülbelül 200 ezernek továbbra is dolgoznia kell majd, mert kulcsfontosságú feladatokat látnak el. Viszont amíg a minisztérium büdzséjét nem szavazzák meg, addig nem kapnak fizetést, leállnak a továbbképzések, nem vesznek fel új embereket, beszüntetnek minden kutatási és fejlesztési tevékenységet.