Leszámolnak a becstelen gazdagokkal

euró bankjegy pénz
Már nem a biztonság a legfontosabb az új állásban, hanem a bérezés és a juttatások
Vágólapra másolva!
Az új görög kormány le akar számolni a korrupcióval, az eurócsoportnak is ezt ígérték a hitelcsomag meghosszabbításáért cserébe. Becslések szerint Görögországban az elcsalt adók mértéke eléri a 76 milliárd eurót, és van körülbelül 120 milliárd euró külföldi, például svájci bankszámlákon.
Vágólapra másolva!

"Semmi kifogásom a gazdag emberek ellen. A becstelen gazdag emberekkel van bajom. És el fogom kapni őket" - mondta a Nytimes.com-nak Panagiotisz Nikoludisz, az új görög kormány korrupcióellenes harcának vezetője.

Eltitkolt jövedelmek

Nikoludisz már talált olyan görögöt, aki bár hivatalosan munkanélküli és segélyt kap, mégis 300 ezer eurót tudott félretenni. Egy másik ember 15 ezer euró jövedelmet vallott be az adóhatóságnak, de 1,5 millió eurója volt különféle bankszámlákon. Nikoludisz szerint csak ez a két adócsaló több ezer eurótól fosztotta meg a költségvetést.

Nyárra 2,5 milliárdot remél

Jelenleg 3,5 ezer felülvizsgálattal foglalkozik Panagiotisz Nikoludisz, ezekből 7 milliárd eurót kellene behajtani. Azt reméli, nyárig be tudnak szedni 2,5 milliárdot. Ezen kívül még 22 ezer felülvizsgálatot készítenek elő. Becslések szerint Görögországban az elcsalt adók mértéke eléri a 76 milliárd eurót.

Svájci bankszámlák

Ráadásul ennél sokkal nagyobb összeg van külföldi bankszámlákon, ahol a görög hatóságok nem tudnak hozzáférni. Az IMF több mint 2000 svájci bankszámláról tud, valószínűleg összesen 120 milliárd görög euró van külföldön.

Rengeteg pénzzel rövidítették meg a görög államot az adócsalók Forrás: AFP

Oligarchák

Komoly probléma, hogy a leggazdagabb görög oligarchák jó kapcsolatban vannak a politikusok, a bírókkal és a bankokkal, sok esetben hiába indítanak ellenük eljárást, számonkérésig nem jut az ügyük. Panagiotisz Nikoludisz korábban a legfelsőbb bíróság ügyésze volt, pályafutása során számtalan ilyen üggyel találkozott.

A hitelcsomagért cserébe

Görögország a jelenlegi pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításának fejében megígérte az eurócsoportnak, hogy felszámolja a korrupciót. Ennek egyszerűbb része, hogy megpróbálják behajtani az elcsalt adókat. A bonyolultabb, hogy létre kell hozni egy olyan gazdasági és jogi rendszert, amiben az oligarchák és a nagyvállalkozók nem tudnak csalni, adót sem.