Hamis távmunka miatt nyomoz a NAV

Vágólapra másolva!
Vádat emelne a NAV egy testvérpárral szemben, akik állami pénzből foglalkoztattak távmunkásokat, pedig valójában a cégük telephelyén dolgoztatták őket.
Vágólapra másolva!

A két, Heves megyében élő nővérnek fejenként két-két cége volt, ezek nevében pályáztak 31 millió forintos, távmunkások, vagyis otthonról dolgozó személyek alkalmazásáért járó támogatásra. A pályázaton sikerrel is jártak, a bértámogatás mellett a távmunkához szükséges eszközöket is kaptak pénzt.

Nem otthonról dolgoztak

A gyanú szerint azonban távmunkások közül többen egyéni vállalkozók voltak, és a járulékfizetés könnyítése céljából jól jött nekik, hogy papíron volt bejelentett munkahelyük. A munkavállalók másik része pedig valójában a munkavédelmi cég központi irodájában dolgozott, nem otthonról végzett távmunkát. Kiderült az is, hogy nem számítógépekre költötték az eszköz-beszerzési támogatást sem.

Részben visszafizették

A testvéreket jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, amelyért akár öt évig tartó szabadságvesztést kaphatnak. A kiszabható büntetés enyhítésére az egyik nő az általa okozott kár teljes összegét, több mint tizenhárom millió forintot, míg testvére másfél millió forintot visszafizetett az államnak.