Vágólapra másolva!
2,2 százalékkal növekedett az amerikai GDP az USA-ban a második olvasat szerint, ez pedig magasabb, mint amit vártak, de az első olvasatban lévő 2,6 százalékhoz képest csökkenés. Itthon a Mol nehezedik rá a BUX indexre.
Vágólapra másolva!
  • A vártnál jobb lett az amerikai negyedik negyedéves GDP-adat második olvasata (tény:+2,2%, várt: +2%), ez viszont alacsonyabb az első olvasat 2,6 százalékos értékénél. A publikálást követően a dollár kicsit erősödik, az euróval szembeni jegyzések 1,1226-nál járnak.
  • A határidős indexek alapján az amerikai tőzsdék kisebb mínuszban nyithatnak, míg az arany árfolyama 1210 dollár körül mozog. Vegyesen szerepelnek az európai tőzsdék a pénteki kereskedésben, a DAX vagy a CAC40 kisebb pluszban van, ellenben a londoni FTSE100 és a madridi tőzsdeindex 0,5 százalékkal csökken. A fejlett piacokon ezzel együtt jó teljesítmény volt Februárban is.
  • Jó formában van ma is az olaj, a WTI 49 dollár közelében mozog. A Brent közben 6 éve nem látott havi emelkedést mutathat fel, hiszen február elején még 50 dollár alatt járt az árfolyama, míg jelenleg 61,5 dollár közelében mozog.
  • 12 százalékos mínuszban nyithat a J.C. Penney részvénye (NYSE: JCP) a tegnap közzétett negyedéves jelentésében közölt vártnál alacsonyabb eredmények miatt. Bár a kiskereskedő vállalat negyedéves árbevétele enyhén növekedni tudott éves alapon, a részvényenkénti 19 centes veszteség messze alulmúlta az elemzők által várt 12 centes nyereséget, és az egy évvel korábbi 11 centes EPS-t is. Az idei évre a legalább egy éve nyitva tartó boltok 3-5 százalékos bevétel növekedését várja a cég, ami egybevág az elemzők által vártakkal.
  • A vártnál jobb negyedéves eredményt közölt a Herbalife (NYSE: HLF), hiszen az 1,41 dolláros EPS-sel mind az elemzők által várt 1,22 dolláros, mind pedig a vállalat saját előrejelzése szerint várt 1,30 dolláros részvényenkénti profitot alaposan sikerült felülteljesíteni. A cég ugyanakkor 4,10-4,50 dollár közé vágta vissza az idei évre várható éves részvényenkénti profitvárakozásait. A papír 2 százalék körüli mínuszban nyithat a New York-i tőzsdén.
  • 10 százalékos emelkedéssel nyithat a Monster Beverage (Nasdaq: MNST) részvényárfolyama a tegnapi jó negyedéves jelentésének köszönhetően. A vállalat 79 centes EPS-ről számolt be, miközben az elemzők mindössze 59 centes eredményt vártak az egy részvényre eső profit soron.
  • 3 százalék körüli mínuszba csúsztak a Volkswagen (Xetra) részvényei, miután a német autógyártó a korábbinál gyengébb éves eredményt vár. A cégnél nem biztosak abban, hogy 2015 is sikeres év lesz. A teljes gyorsjelentés március 12-én kerül napvilágra.
  • A kezdeti nagyobb pluszából visszaereszkedett az Erste árfolyama a vártnál jobb gyorsjelentését követően. Ebben benne lehetett az is, hogy az elmúlt időszakban meglehetősen sokat emelkedett a részvény, jelenleg 23,5 eurónál van a papír.
  • Nem szerepel túl jól a BUX index a pénteki kereskedésben, főleg a Mol nehezedik rá a magyar piacra több mint 1,5 százalékos mínuszával, de az OTP árfolyama is közel egy százalékkal csökken. A Magyar Telekom gyakorlatilag stagnál, míg a Richter fél százalékkal halad lefelé.