Vágólapra másolva!
Az Erste sokkal jobb időszakra számít a következő években, derült ki a bank gyorsjelentéséből. Mellette még több európai mamutcég is ma reggel tette közzé gyorsjelentését.
Vágólapra másolva!
  • A vártnál jobb negyedévet ért el az Erste bank a negyedik negyedévben, mind bevétel, mind üzemi eredmény, mind pedig nettó profit soron jobbak lettek a számok. Tier 1 tőkemegfelelési rátája 10,6 százalékos lett. A vezérigazgató elmondta, hogy a következő két évben minden piacukon profitot várnak. Kiemelte, hogy Magyarországon sokkal jobb a helyzet, mint az elmúlt években.
  • A Raiffeisen bezárja Oroszország távol-keleti részén lévő bankfiókjainak egy részét, mert nem látja, hogy megfelelő ügyfélbázist tudna kiépíteni, jelentette be a bank. 6 városban 7 fiókot zár be a pénzintézet szeptember 1-ig.
  • A lengyel pénzügyi felügyelet május végéig szeretné megoldani a svájci frank alapú jelzáloghitelezési problémákat. Egyelőre a bankoknak március 11-ig kell előállniuk valamilyen megoldási javaslattal, és ha nem sikerül megfelelő tervezettel előállni, törvényi szabályozásra lesz szükség, írja az Rp.pl a felügyeleti bizottság egyik tagjára, Andrzej Jakubiakra hivatkozva. A frankhitelek átváltására időben elnyújtva is sor kerülhet, míg a szektorszintű potenciális veszteség valószínűleg nem haladja meg az 1,3 milliárd zlotyt.
  • A Magyar Telekom árfolyama napon belül visszafordult a 390 forint fölötti magasságokból, és végül 382 forinton fejezte be a kereskedést az inkább pozitív gyorsjelentését követően. A forgalom is kimagasló volt, megközelítette a 2,1 milliárd forintot.
  • 25 százalékkal tudta növelni nettó profitját a BASF (Xetra: BAS) legutóbbi negyedévében. Az elért 1,42 milliárd eurós eredmény pedig az elemzők által várt 922 millió eurót is jelentősen túlszárnyalta. A vegyipari vállalat gáz és olaj üzletágát ugyanakkor súlyosan érintette az olajáresés, aminek következtében EBIT soron 40 százalékos visszaesés következett be ennél az egységénél. Teljes vállalati szinten ugyanakkor az árbevétel enyhe növekedését várják a BASF vezetői 2015-re.
  • Az egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye jobban alakult az Airbusnál, mint amit vártak az elemzők (tény: 4,07 milliárd euró, várt: 3,84 milliárd). Jelentősen bővítené az A320-as típusú repülőgépeinek gyártását a cég, a jelenlegi havi 42 gép helyett 2017-tól már 50 darabot gyártanának ebből a típusból, viszont havi 10-ről 6-ra csökkentenék a nagyobb utasszállítójuk, az A330-as gyártását. A cég megemelte fizetendő osztalékát is, részvényenként 1,2 euróra.
  • Vártnál jobb eredményeket közölt a British Airways és az Iberia légitársaság anyavállalata, az IAG (London, Madrid), a tisztított üzemi eredménye 1,39 milliárd euró lett (várt: 1,35 milliárd). A British Airways sokkal jobb eredményt ért el, mint egy évvel korábban, és fapados egysége, a Vueling is valamennyivel több profitot termelt. A 2015-ös évre 2,2 milliárd eurós üzemi eredményt várnak, ami magasabb az elemzői konszenzusban szereplő értéknél.
  • Március 9-én rendkívüli rendezvényt tar az Apple (Nasdaq: AAPL), aminek középpontjában nagy valószínűséggel az áprilisban boltokba kerülő Apple Watch lesz. A hírekre nem reagált érdemben a részvény árfolyama, mivel már januárban bejelentették az okosóra áprilisi debütálását.
  • Nincsenek nagy elmozdulások az ázsiai piacokon, azok után, hogy Japánból érkeztek fontosabb makroadatok. A Nikkei minimális pluszban zárt, azt követően, hogy a japán ipari kibocsátási adat nagyobb növekedést mutatott a vártnál, míg az infláció egy hajszállal elmaradt a prognózisoktól januárban (tény: 2,2%, várt: 2,3%). A japán tőzsdeindex, így új 15 éves csúcsra futott. Az adatok publikálását követően a jen erősödése megakadt valamelyest, és kisebb gyengülésbe kezdett, jelenleg 119,3-nál ingadozik az USDJPY árfolyam.
  • Tegnap sem mutattak nagy erőt az amerikai részvényindexek, a Dow Jones és az S&P500 halvány mínuszban zárt, ellenben a Nasdaq 0,4 százalékot tudott erősödni. Csütörtökön nagyobbat gyengült az euró, az EURUSD árfolyama az 1,135 feletti szintekről egészen 1,12 alá jött le, és ma reggel is ennek közelében mozog. Az európai határidős indexek alapján kisebb csökkenéssel indulhat a nap a főbb tőzsdéken, korrigálva ezzel a tegnapi jó teljesítményt.