Trollhadsereget toboroz az ukrán kormány

Vágólapra másolva!
Saját trollhadsereget toboroz, weboldalt indít a baráti kommentelőknek az ukrán kormány – írja a CNN. A szervezők szerint erre azért van szükség, hogy ellensúlyozzák az oroszpárti internetes propagandát.
Vágólapra másolva!

„Több frontot is nyitottak ellenünk, ezek közül az egyik legfontosabb az információs hadviselés frontja” – mondta a CNN-nek Juri Stek ukrán hírközlési miniszter. „Itt az ideje, hogy az információs fronton is visszavágjunk az orosz megszállóknak.”

Kamuprofilokkal támadnak

Az ukrán hírközlési minisztérium a napokban közölte, weboldalt indítanak, amelyen keresztül az önkéntesek csatlakozhatnak az ukránpárti „kommentelősereghez”. A jelentkezők ezután e-mailben kapják majd meg feladataikat: figyelniük kell az online médiát, a közösségi oldalakat, és vitába kell szállniuk az oroszpárti trollokkal. A minisztérium ígéri, hogy a kommentelők névtelenek maradhatnak, és kifejezetten bátorítják, hogy készítsenek maguknak álprofilokat a közösségi oldalakon.

A célpont a nyugati közvélemény

"A háború valódi, de az arról szóló információk hamisak” – fogalmazott Stec. „Ennek a projektnek a segítségével sok önkéntesünk lesz, akik pontos információkkal leplezik majd le az orosz hazugságokat.”

Az utóbbi időben Moszkvát többször vádolták azzal, hogy fizetett kommentelők segítségével próbálja a világ közvéleményét az oroszpárti felkelők oldalára állítani, elsősorban nyugati híroldalak kommenfalain.

Merkelt is feltörték az orosz hackerek

Oroszpárti hackerek idén több, az ukrán konfliktussal kapcsolatba hozható akciót is végrehajtottak, januárban például, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő berlini látogatása idején elérhetetlenné tették Angela Merkel és a német kormány weboldalát, és felszólították Németországot, hogy hagyjon fel Ukrajna támogatásával.