Leállt a Pick Szeged pécsi üzeme

snack kolbász
Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel teljesen leállt a Pick Szeged Zrt. pécsi üzeme – közölte az Origóval Bibók István, Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

A február 10-én megtartott egyórás figyelmeztető sztrájk után, csütörtök reggel 6 órától teljes, határozatlan idejű sztrájkba kezdett a Pick Szeged Zrt. pécsi gyárának 200 munkavállalója.

Napi 4000 sertést kell feldolgozni

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. A munkáltató a korábbi 3200 darab félsertés műszakonkénti feldolgozását 3600-4000 darabra emelte, a dolgozók többletmunkáját viszont semmivel nem honorálta a Pick Szeged Zrt. – közölte Bibók István. A munkavállalók többször próbáltak a munkáltatóval tárgyalni, de semmilyen érdemi változás nem történt. A teljesítmény fokozatos növelés már tavaly nyár óta tart.

Sztrájkolnak a Pick Szeged pécsi üzemében Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók – tette hozzá Bibók István. A Pick több üzemében - így például Baján - is hasonló problémák vannak – közölte Bibók István.

Az ebédlőben várják a vezérigazgatót

Az ÉMFSZ felvállalta a munkavállalók problémáját és megszervezte előbb a figyelmeztető sztrájkot, majd a kollektív munkaügyi vita eredménytelensége után a ma kezdődött határozatlan idejű sztrájkot. A munkabeszüntetésben mintegy 200-an vesznek részt, a gyár teljesen leállt. A délelőttös műszak nem öltözött be munkaruhába, az ebédlőben várják a Pick vezérigazgatóját.

A szakszervezeti vezető elmondta, a Picknél dolgozók átlagkeresete 140-150 ezer forint. Két évvel ezelőtt még teljesítmény alapú bérezés volt, de ezt megszüntették.

A Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója Nagy Endre azt közölte az Origóval "jelenleg egyeztetés folyik a pécsi üzem dolgozóival, a részletekről később tudunk tájékoztatást adni.”