Elszúrták a hűtőgépcsere-programot

Varga Mihály új hűtői sem hoztak fordulatot, hűtőgép, reklám az ötvenes évekből
Vágólapra másolva!
Olyan energiatakarékos hűtők megvásárlására adott támogatást a Fejlesztési Minisztérium, amiket már nem lehet Magyarországon kapni. A pályázat nyertesei ezért másmilyen hűtőt is választhatnak, és kitolják a határidőt április 15-ig.
Vágólapra másolva!

Néhány esetben az Otthon Melege háztartási nagygép-csereprogram keretében adott támogatás felhasználását akadályozza, hogy a kiválasztott berendezés Magyarországon már nem kapható, írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A minisztérium a támogatói okiratok módosításával biztosít több időt a nyerteseknek a hűtők, fagyasztók megvásárlásához. Ezenkívül módosítják a szabályozást is: a támogatói okiratban korábban megjelölt háztartási nagygéptől eltérő energetikai mutatókkal rendelkező gépet is beszerezhetnek a nyertesek.

Maximum 30 nap

A támogatói okiratok módosítása, elektronikus kézbesítése hamarosan megtörténik, ígéri a tárca. A kedvezményezetteknek a módosított támogatói okirat kézhezvétele után 30 napjuk lesz, hogy a háztartási gépet megrendeljék. Az új hűtő vagy fagyasztó átvételének végső határideje 2015. április 15.

Lehet más a hűtőgép

A vásárlás során az újonnan kiválasztott háztartási nagygép adatait a kereskedőnek kell a rendszerben rögzítenie, áll az NFM közleményében. A cserével változatlanul legalább 10 százalékos energia-, vagy minimum 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást kell elérni, ezt a kereskedő köteles ellenőrizni a rendszerben megadott adatok alapján. A támogatott csak 30 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, ha az eredetileg tervezettnél alacsonyabb energiaosztályú gépet vesz.

A nyertesek másmilyen hűtőt is választhatnak Forrás: Wikipedia

795 millió forint

A csereprogramot eredetileg nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak tervezték kiírni, később módosították a feltételeket, végül minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély pályázhatott. A beadási határidőt még 2014 végén kitolták, és emelték a keretet is, végül 795 millió forintot osztottak szét szűk 19 ezer pályázó közt.