Anyacége sem tudja követni a Magyar Telekomot

Deutsche Telekom AG Editorial use only in direct correlation with Deutsche Telekom AG. / Nur zur redaktionellen Verwendung im direkten Zusammenhang mit Diensten der Deutschen Telekom AG
Editorial use only in direct correlation with Deutsche Telekom AG. / Nur zur redaktionellen Verwendung im direkten Zusammenhang mit Diensten der Deutschen Telekom AG
Vágólapra másolva!
A Magyar telekom mellett anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak is jól sikerült a negyedik negyedéve. Ennek ellenére a két cég gyorsjelentését eltérően fogadták a piacon.
Vágólapra másolva!
  • Hiába számolt be 8,5 százalékos árbevétel, illetve 9,5 százalékos operatív eredménynövekedésről a Deutsche Telekom, a német telekompapír árfolyama csökkenésnek indult ötéves csúcsa közeléből.
Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Ráadásul a 17 milliárd eurós bevétel és 4,44 milliárd eurós tisztított EBITDA-jával egyaránt sikerült felülmúlni a 16,5 milliárdos, illetve 4,42 milliárdos elemzői konszenzust.
  • A menedzsment idei évre tervezett 0,5 eurós részvényenkénti osztalékjavaslata összhangban áll a piaci várakozással, ennek ellenére a 3,1 százalékos osztalékhozam nem túl kecsegtető a 4,2 százalékos európai távközlési szektorátlaghoz képest.
Forrás: Investor.hu
  • Az elkövetkezendő évekre megfogalmazott osztalékcél azonban kissé meglepte a befektetőket. A DT vezetése ugyanis a szabad pénzeszközök növekedésével megegyező osztalékemelést irányzott elő, azzal a kitétellel, hogy a minimális kifizetés nem lesz alacsonyabb az elmúlt években megszokott, 0,5 eurós osztaléknál.
Forrás: Investor.hu
  • A menedzsment tájékoztatása szerint az osztalékemelés egyébként nagyban függ a T-Mobile US teljesítményétől, amely tulajdonképp eddig is a DT zászlóshajója volt az európai piacok gyengélkedése során.
  • Persze kérdéses, hogy meddig élvezhetik a német telekomcég részvényesei az egyelőre negyedik számú amerikai mobilszolgáltató húzóerejét, ugyanis korábban már többen is körbeudvarolták a leányt (erről korábban mi is többször írtunk). Kérője márpedig most is lenne a hírek szerint az operációnak, ráadásul a Dish kábelszolgáltatóval való egyesülés a T-Mobile US vezérigazgatója szerint „hatalmas lehetőség” volna.
  • További meghatározó információk is napvilágot láthatnak a nap folyamán, ugyanis 14:00-kor kezdődik a DT - kétnapos - befektetői napja.
  • Eközben a Magyar Telekom közel 2 éves csúcsra emelkedett arra a hírre, miszerint a menedzsment jövőre legalább 15 forintos részvényenkénti osztalékot is elképzelhetőnek tart. Ráadásul a délelőtti sajtótájékoztató tanulsága szerint a 2016-os osztalékfizetésnek nem feltétele, hogy a nettó eladósodottsági ráta a korábban elvárt 30-40 százalékos sávba kerüljön vissza a jelenlegi 45,7 százalékról.