Görögország útja nem lesz könnyű

Angela Merkel kancellárasszony az Andrássy Egyetemen
Vágólapra másolva!
A német kancellár üdvözölte és a további tárgyalásokhoz megfelelő kiindulási alapnak nevezte szerdán, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei elfogadták az athéni kormány javaslatait a görög államadósság-válság kezelésének folytatásáról.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a svéd miniszterelnökkel, Stefan Löfvennel közösen tartott berlini sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek testülete, az eurócsoport keddi döntése „örömteli, ha visszatekintünk arra, hogy hetekkel ezelőtt még mi mindenről volt szó”. Merkel üdvözli, hogy továbbra is sikerül érvényesíteni azt az alapelvet, hogy a támogatás csak ellenszolgáltatásért cserébe nyújtható.

Ezért érdemes harcolni

A keddi megállapodás a kompromisszumkészség eredménye, amely mindig is jellemezte az európai integráció folyamatát, és ugyan sok munka van még hátra, Görögország útja pedig továbbra sem lesz mentes a nehézségektől, de „érdemes harcolni” azért, hogy Görögország a reformok útján járjon, mert „az euróról van szó” – mondta Angela Merkel.

Merkel: Görögország útja nem lesz könnyű Forrás: Képszerkesztőség

Az Athén által javasolt reformintézkedések jóváhagyása az eurócsoportban a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításának egyik előfeltétele volt. Szükséges hozzá a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag hozzájárulása is. A testület várhatóan pénteken dönt a kérdésben, és várhatóan nagy többséggel a meghosszabbítás mellett szavaz.