Több mint ezer milliárddal tartoznak a legnagyobb adósok

számla, tartozás, fizetés
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben összesen 3 549 cég neve szerepelt azokon a listákon, amelyeket az adóhatóság negyedévente közzétesz az olyan gazdálkodókról, akiknek adótartozása 180 napon keresztül, folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot, közölte a feketelista.hu. 2013-hoz képest a tavalyi adat 34 százalékos növekedést jelent, míg a listán szereplő cégek adótartozása meghaladja az 1 138 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Számos társaság neve évek óta olvasható a szégyenlistán, túlnyomó többségük felszámolás alatt áll, és csak az eljárás bejezése után kerülhet le onnan. A többiek abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon – adóbefizetés, behajtás, fizetési kedvezmény következtében – a százmilliós összeghatár alá csökkent. A hátralék behajtására azonban kevés az esély, mert a teljes – 2 295,7 milliárd forint – vállalkozói adóhátralék nagy része, 1 994,9 milliárd forint, a nem működő gazdálkodóknál keletkezett, olvasható a feketelista.hu közleményében.

A portál szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek a névsorát, amelyek a legtöbbször szerepeltek az adóhatóság közzétételeiben. Kiderült, hogy 152 vállalkozás neve az elmúlt 5 évben minden negyedévben, azaz húsz alkalommal szerepelt a listákon azért, mert tartozásuk folyamatosan 100 millió forint felett volt. Ezeknek a cégeknek több fele (82) budapesti vállalkozás.

Egyre több cég tartozik több mint 100 millió forinttal Forrás: Origo

A feketelista.hu szerint nehezen magyarázható, hogy harminc, többségében ismert, jelentős részvénytársaság is található közöttük, így például a Bábolna Rt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Csepeli Fémmű Zrt., a szegedi Délépítő Rt., a Ganz Transelektro Rt., a Hospinvest Zrt. vagy a szombathelyi Styl Ruhagyár Zrt. neve is. Arról, hogy ezek a cégek mekkora összeggel tartoznak, az adóhivatal nem adhat ki információt, csak annyi hozható nyilvánosságra a jogszabály szerint, hogy ez meghaladja a 100 millió forintot.