Tovább tart az Apple őrület

iphone 6, start, új, launch
Tokió, 2014. szeptember 19. Egy japán nő mutatja új készülékét az Apple két új okostelefonja, az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus árusításának megkezdésekor egy tokiói Apple-üzlet előtt, a japán főváros Ginza negyedében 2014. szeptember 19-én. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Úgy néz ki, hogy az amerikai hedge fundok nem tudják elképzelni mindennapjaikat az Apple nélkül, legalábbis erről árulkodnak a negyedik negyedéves portfólió kimutatások.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben függ a hegde fundok teljesítménye az Apple árfolyam ingadozásától - derül ki a Goldman Sachs által összeállított listából, amely 688 hedge fund 882 milliárd dolláros állományát vizsgálja. Ezek szerint a legkedveltebb részvénynek az Apple számít, legalábbis ha a hedge fundok top10 befektetéseit vesszük alapul, a Goldman lista szerint 82 olyan befektetési alap van, amely tíz legnagyobb befektetése között található az amerikai techóriás részvénye.

Az Apple mellett igen nagy fantáziát láttak a hedge fundok a gyógyszeriparban, négy papír is megtalálható volt a legkedveltebb papírok között. Sőt, a Richter partnereként is ismert Actavis, illetve az Allergan mindjárt a technológiai óriás mögött sorakozott fel. A két cég története egyébként rövidesen össze is fonódik, hiszen az Actavis 66 milliárd dollár fejében felvásárolja az Allergant, amelynek egyébként a nevét is felveszi.

Forrás: Investor.hu

A két gyógyszercég egyesülésével egyébként az American Airlines léphetne fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. 2014 igen jó év volt a légitársaság számára, amiben kulcsszerepet játszott a US Airwaysszel való fúzió.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A Goldman által összeállított listán egyébként a gyógyszeripari és technológiai vállalatok mellett találhatunk biztosítót (AIG), autógyártót (General Motors), illetve Európa egyik legnagyobb kábelszolgáltatóját, a Liberty Globalt. A UPC anyavállalataként is ismert cég a negyedik negyedévben többek között azzal is felhívhatta magára a figyelmet, hogy a Vodafone is szemet vetett rá. Erről szóló részletesebb elemzésünket itt olvashatja el.

A General Motorsban egyébként olyan híres befektetési guruk is növelték a részesedésüket, mint Warren Buffett, vagy a magyar származású Soros György. Nem is csoda a nagy érdeklődés, hiszen óriási profit boomról számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a legnagyobb amerikai autógyártó. Ráadásul, ahogyan az nemrégiben kiderült az osztalékemelés mellett mintegy 8 milliárd dolláros saját részvény-visszavásárlási programot szeretnének kiharcolni egyes nagybefektetők a GM-nél.

Jó hír, hogy a fentebb felsorolt részvények mind-mind elérhetőek az Investor Trader ügyfelei számára. Ha esetleg Ön is szeretne számlát nyitni, akkor azt könnyedén megteheti az alábbi linken.