Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan a piaci hangulat a görögök és Yellen meghallgatása miatt. A gyorsjelentő Mol azonban erős ma, és tudja húzni a magyar piacot.
Vágólapra másolva!
  • Vegyes a hangulat ma a nemzetközi piacokon, nincsenek nagy elmozdulások az európai indexek esetében. Az amerikai piacok szintén nem mutathatnak nagy mozgást nyitáskor a határidős indexek alapján. Továbbra is Yellen ma kezdődő meghallgatása, és a görögök nyugtalanítják a piacokat. Utóbbi esetben az eurózóna pénzügyminiszterei szerint a görögök listája meglehetősen átfogó, ám egyelőre ennél pozitívabb hír nem érkezett a hitelezők részéről.
  • A magyar tőzsde viszont még ebben a hangulatban is jó teljesítményre képes, leginkább a Mol 2,9 százalékos emelkedése segít a piacon, a gyorsjelentés után pedig már 12 100 forintig jutott a Mol, 2,9 milliárdos forgalom mellett. Az OTP-ben is van ma erő, egészen 4 380 forintig menetelt, bár a 2,6 milliárdos forgalom azért némileg elmarad az átlagostól. A Magyar Telekom közben 1,6, a Richter pedig 0,6 százalékos pluszban van, amivel a gyógyszerpapír 4 000 forint felett jár.
  • 5 milliárd forintos keretszerződést írt alá a Rába Jármű Kft. és a katasztrófavédelmi eszközök gyártásával és javításával foglalkozó BM Heros Zrt, jelentette be a társaság a korábbi híreknek megfelelően. A megállapodás három évre szól, az első lehívás értéke pedig 350 millió forintos. Mivel a hír nem újdonság a Rába árfolyama ma 0,9 százalékos mínuszával 1 199 forintnál jár, és éppen a 200 napos mozgóátlagról fordul le a papír.
  • Nem változtatott az MNB monetáris tanácsa az irányadó rátán, a vártnak megfelelően továbbra is 2,1 százalékos az alapkamat. A bejelentés után a forint némileg erősödött, 305 közelében jár jelenleg az euróval, és 269,3-nál a dollárral szembeni árfolyam.
  • 4,3 százalékos emelkedésre képes ma a Telefónica Deutschland (Xetra: O2D), amiben a kedvező gyorsjelentésnek is szerepe lehet. A társaság 2014-ben 5,52 milliárd eurós árbevételével 100 milliót vert az elemzői várakozásokra, 1,46 milliárdos üzemi nyereségével pedig fél milliárdot. Operatív eredménysoron idén ráadásul 10 százalék feletti növekedéssel számol a menedzsment, aminek a befektetők is örülnek.
  • 11 százalékkal emeli meg osztalékát és 10 milliárd dollárra növeli az éves részvény visszavásárlások mértékét a Comcast (Nasdaq: CMCSA). Az amerikai médiacég viszont a mai napon kiadott negyedéves jelentésében enyhén alulmúlta az elemzői várakozásokat, mivel tisztított részvényenkénti profit soron a 78 centes várakozások helyett 77 centes eredményről számolhatott be. A papír 2 százalék körüli mínuszban nyithat ma.
  • Jelentősen a várakozások felett teljesített a Home Depot (NYSE: HD), a cég részvényenkénti profit soron a várt 89 cent helyett 1 dolláros eredményről számolhatott be. A jövőre nézve ugyanakkor óvatos kilátásokat festett a vállat vezetése az erős dollárra hivatkozva. A részvényesek viszont mégiscsak örülhetnek, mivel a negyedéves osztalék 26 százalékos megemelését és egy 18 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is bejelentették ma. A vállalat részvényei közel 4 százalékos pluszban nyithatnak a New Yorkban.
  • Árbevétel soron enyhén a várakozások alatt, viszont részvényenkénti profit tekintetében a vártnál jobban sikerült az Office Depot (Nasdaq: ODP) legutóbbi negyedéve. A vállalat vezetői ennek ellenére az idei évre az árbevétel visszaesését várják főként az áruházbezárásoknak és az erősödő dollárnak köszönhetően. A cég 2 százalék körüli pluszban nyithat.
  • Többségében a vártnál jobb eredményekről számolhatott be a Macy’s (NYSE: M). A vállalat részvényenkénti profitja 2,44 dollár lett, szemben a várt 2,40 dollárral, az árbevétel viszont enyhén elmaradt az elemzői konszenzustól (tény: 9,36 milliárd dollár, várt: 9,39 milliárd dollár). A jövőt tekintve az idei évre 1 százalékos árbevétel növekedést valószínűsít a vállalt vezetése, az EPS-t pedig 4,70-4,80 dollár közé várják év végéig, ami összevág az elemzői várakozásokkal. Ennek ellenére 2 százalék körüli mínuszban nyithat a papír.