Vágólapra másolva!
A Richter után a Mol is közzétette gyorsjelentését, mindkettő részvényt érdemes lehet figyelni ma. Közben a nemzetközi piacokon a görögökre és Janet Yellenre figyelhetnek a befektetők, a hangulat pedig egyelőre nem túl optimista.
Vágólapra másolva!
  • Enyhe mínuszokkal, 0,1-0,2 százalékos visszaesésekkel kezdődhet meg a mai kereskedés Európában, miután a befektetők továbbra is a görög fejlemények miatt aggódnak. A görögök tegnap haladékot kaptak a reformelképzelések benyújtására, ma azonban ezt már várják az eurózóna pénzügyminiszterei. Tegnap ezzel együtt azért sikerült pluszokat összehozni a piacoknak, így egyelőre csak kisebb korrekció látszik.
  • Az amerikai piacokon már nem volt ennyire jó tegnap sem a hangulat, csak 0,1 százalékos elmozdulásokra voltak képesek a főbb indexek, hol a plusz, hol a mínusz irányába. A szektorok közül főleg a közművek voltak erősek, míg a távközlési papírok alulteljesítettek az energiaiparral együtt. Ma kezdődik Janet Yellen két napos kongresszusi meghallgatása ahol az esetleges kamatemelési szándékokról is pontosabb képet kaphatnak a befektetők.
  • Nem tud magára találni az olaj, a WTI 49,1, a Brent pedig 58,6 dollár közelében mozog, ezzel pedig az 54 dolláros szintekről azért látszólag lefordul a WTI, nem beszélve az 50 napos mozgóátlagról. Még az sem segíti az olajat, hogy az OPEC piaci pletykák szerint rendkívüli ülés gondolatával kacérkodik, miután több ország számára is egyre nagyobb problémát jelentenek az alacsony árak. Főleg Nigéria olajügyi miniszterének szavait idézik, a Financial Times-nak adott interjújában emelte ki az egyre nagyobb aggodalmat a csoporton belül. Ezzel együtt a szaúdiak alkupozíciója a legerősebb az OPEC esetében, így könnyen lehet, hogy nem lesz semmilyen rendkívüli ülés a helyzet kapcsán.
  • A főbb sorokon összességében a várakozásoknál jobb negyedik negyedéves gyorsjelentést közölt ma hajnalban a Mol, könnyen lehet tehát, hogy az árfolyam is emelkedik majd a jó hírekre. A jelentés azonban tele van egyszeri tételekkel, hiába szépek tehát a tisztított számok, a nettó eredménysoron hatalmas a veszteség. Igazán optimisták akkor lehetnénk a céggel kapcsolatban, ha ezek az egyszeri veszteségek nem jelentkeznének a kelleténél talán sűrűbben. Bővebb elemzés itt olvasható.
  • A Mol mellett a Richtert is érdemes lehet figyelni, miután a gyógyszerpapír egészen 4 ezer forint közelébe, 3 985 forintig emelkedett tegnapi 2,2 százalékos pluszaival. Az általános jó budapesti hangulat persze a többi papírt is segítette, az OTP 4 330 forintig menetelt, míg a CIG Pannónia már 199 forintra tért vissza a 160 forintos pár héttel ezelőtti mélypontjairól.
  • A korábban napvilágot látott 10,15-12 font közötti ársáv felső határához lehet közel a végleges IPO-ár a Wizz Airnél, írja a GlobalCapital. 300 millió eurós lehet az IPO, aminek fele új részvények kibocsátásával, fele a meglévő tulajdonosok eladásából jönne össze. A könyvépítést a hírek szerint tegnap este 10 órakor lezárták. Ugyanakkor a nagy érdeklődés miatt lehetséges, hogy ma még módosítják a végleges árat. A kibocsátott, és az IPO utáni részvénymennyiségről még nem tudunk.
  • 47 százalékkal csökkent a BHP Billiton (NYSE: BHP) nettó profitja az elmúlt félév során az előző évhez képest, derült ki az ausztrál bányavállalat mai napon publikált gyorsjelentéséből. A nyereség csökkenése a nyersolaj és a vasérc árfolyamának visszaeséséhez vezethető vissza, az eredmény viszont még így is jobb lett az elemezői konszenzusnál (tény: 4,27 milliárd dollár, várt: 3,59 milliárd dollár). A vállalat vezetetői emellett az osztalékelőleg 5 százalékos megemelését is bejelentették, 59-ről 62 centre.
  • 10 százalékot ugrott zárás után a First Solar (Nasdaq: FSLR) árfolyama, miután a SunPower (Nasdaq: SPWR) és a cég olyan közös vállalatot hozhat létre, ami különböző napenergetikai rendszereket tartalmazhat. Ezzel a két cég leválasztana magából egy darabot, aminek bevételei a közművekből kötött szerződések miatt stabilak lehetnének szemben a ciklikus iparági trendekkel. A közös vállalatnak hamarosan IPO-ja is lehet. A First Solar ezzel az ugrásával 54,2 dollár közelében van piaczárás után, és fontos szinteket tört át. A kulcsfontosságú technikai szintekre egyébként még másfél héttel ezelőtti technikai elemzésükben is felhívtuk a figyelmet.
  • Megállíthatatlan volt az Apple (Nasdaq: AAPL) hétfőn, 2,7 százalékos ugrásával pedig 133 dollárig menetelt a világ legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező cégének árfolyama. A társaság 1,7 milliárd eurós beruházásba kezdhet Európában, két adatközpont felépítése végett.
  • Nem várnak változtatást az MNB monetáris tanácsától a mai ülésen, az irányadó ráta továbbra is 2,1 százalékos maradhat a Bloomberg által megkérdezett 20 elemző szerint. A legtöbb elemző a korábbi nyilatkozatok alapján márciusban számít egy esetleges módosításra a kamatpolitikát illetően.