Ők pályázhatnak házfelújításra

Vágólapra másolva!
Tízmilliárd forintot osztanak szét.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy pontosan kik, milyen feltételek mellett adhatnak be pályázatot a társasház-felújítási programra. Az alprogramra azon gazdasági szervezetek nyújthatnak be pályázatot, írja a tárca, amelyek gazdálkodási formájuk szerint társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülnek. A pályázat keretében a minimum 5, de legfeljebb 60 lakásos, 1946 után épült, 2006. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéssel, házközponti fűtéssel vagy lakásonkénti egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást.

Legfeljebb a költségek fele

Az állami támogatás mértéke (a megvalósítandó fejlesztéstől függően) az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított széndioxid egységre 750-950 forint közötti összeg. Az elnyerhető támogatás mértéke nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát, áll az NFM közleményében. Az alprogramban rendelkezésre álló bruttó 10 milliárd forint forrás elosztása régiónként történik. Szükség esetén a tárca fenntartja a jogot a régiók közötti forrás átcsoportosítására.

Csak a neten lehet pályázni

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül, 2015. április 30-tól a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be a Kormányzati Portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek.

Az egyszerűsített kivitelezői regisztráció folyamatáról és a pályázati portál elérhetőségéről 2015. március elején nyújt további tájékoztatást az NFM.