Ez egy mátrix, itt nincs két egyforma nap

számítógép lány Microsoft operációs rendszer sikítás IT
Az informatikai női vezetőképzés egyik kulcsállomása lehet a GE kétéves programja
Vágólapra másolva!
Friss diplomás, kezdő informatikai tehetségeknek kínál egyszerre állást és tanulási lehetőséget a General Electric. A kifejezetten cégvezetői program négyévnyi szakképzést sűrít két évbe. Ez az egyetlen olyan program Magyarországon, amellyel négy szemeszter alatt a világ bármely nagyvárosában versenyképes vezetővé válhatna bármely az IT iránt elkötelezett, tanulmányait épp hogy befejezett fiatal szakember.
Vágólapra másolva!

Iskolapadból projektpadba

Mint arról Paál Laura, az IT vezetőképző program regionális vezetője beszámol az Üzletrésznek, teljes munkaidős állásról van szó, amelyben azonban nagyon sok lehetőség van fejlődni. A négy rotáció alatt négy területet érintenek a résztvevők, ebből két hónap hagyományos osztálytermi tréning. Egy évfolyamban 160 résztvevő találkozik a világ minden tájáról, az első évben az egyesült államokbeli Indiana Egyetemen, a másodikban Budapesten. Az elmélet az adatelemzéstől a felhőtechnológián át a javaprogramozásig fogja át a spektrumot, a vezetői készségeket fejlesztő tanulmányok alapvető pénzügyi ismereteket tartalmaznak, üzleti írást, prezentációs készségeket.

Paál Laura elmeséli, hogy bár a vállalat sok informatikai vezetőjét köszönheti a programnak, előfordul, hogy aki elvégzi, inkább kisebb cégnél kamatoztatná az ismereteit. Az biztos, hogy egy kis- vagy közepes vállalat teljes körű informatikai vezetését képes ellátni, aki a képzésben részt vett. Nem titkolják, nekik az első variáció kedvezőbb.

Komoly nemzetközi kapcsolati hálót kapnak

Bár a program nyitott, hagyományos csatornákról is jelentkezhet akárki, a sikeres jelöltek két fő forrása a saját gyakornokaik legjobbjai, illetve intenzíven keresik az együttműködést az egyetemekkel. Utóbbit már csak azért is, mert a program hibridjellege – munka mint főtevékenység, és tanulás mint reggeltől-estig tartó elfoglaltság – nagyon hasonlít az egyetemi életforma kettősségére. Fontos az is, hogy ha később további felsőfokú tanulmányokra jelentkeznek, ezt a két évet kreditre tudják váltani. „A Corvinus Egyetem esettanulmány-versenyén a téma a General Electric egy részben fiktív problémája volt – mondja Paál Laura. – Több fordulón keresztül oldották meg az informatikai problémát, prezentáltak, csapatban kutattak a résztvevő diákok. A végső prezentáció előtt is, után is értékeltük őket.”

Az informatikai női vezetőképzés egyik kulcsállomása lehet a GE kétéves programja Forrás: Thinkstock

A kétéves IT vezetőképző program egyik legfontosabb hozama, hogy a résztvevők egy nemzetközi család részévé válnak, nagyon komoly kapcsolati tőkét szereznek meg – teszi hozzá a regionális szakmai vezető. Az, hogy szakosodás helyett négy különböző területet látnak be, komoly gyorsítóként működhet a karrierjükben. „Minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy a tanulási görbéjük meredeken íveljen fölfelé, illetve a mentoraiktól folyamatos támogatást kapnak, hogy a korábban megszerzett tudásukra támaszkodva az adott feladatukat várakozáson felül el tudják végezni. A félévente változó új kihívás arra is rávezeti őket, hogy fókuszáljanak, ne csússzanak szét, gyorsan alkalmazkodjanak egy-egy új helyzethez” – mondja Paál Laura.

A mátrixszervezetben nincs két egyforma nap

File Ágnes a baráti körében hallott a programról valakitől, aki elvégezte. Három év munkatapasztalatából kettőt a mesterképzés keretén belül szerzett meg projektvezetőként és tehetségmenedzserként, de gyerekkora óta vezetőnek készül. „Nem volt könnyű bejutni, főleg a negyedik, az utolsó kör lepett meg, de végül is a kellő elszántsággal teljesíthető volt” – meséli. Személy szerint a leginkább azt élvezi a programban, hogy nincs két egyforma nap. A téma nem egy bizonyos nagyobb feladat kis szelete, hanem egy teljes projekt minden részterületével, de rajta múlik, hogyan osztja be és egyensúlyozza. „Én a csapatirányítást szeretném megtanulni, most erre kaptam lehetőséget – mondja. – Sok emberrel dolgozom együtt, sokat is tanulok tőlük, de mátrixszervezetben. Vagyis a projektcsapatban is hierarchikus a beosztás, mégsem érdemes alá-fölérendeltségről beszélni. A program egyik nagy előnye, hogy kezdők vagyunk, így a tapasztalt kollégák alá kerültünk, de gyakorlatilag kipróbálhatjuk a döntéshozói feladataikat és a hatáskörüket, mert ez része a megoldási folyamatnak.”

Semmi nem ér fel a tapasztalattal

Ágnes elmeséli még, hogy mindaz, amit eddig elméletben tanult a tárgyalástechnikától a gazdaságpolitikáig, itt már egy meetingen is éles gyakorlattá válik. Ha kicsiben is, előjönnek azok a dilemmák és döntéshelyzetek, amilyenekről az ember diákként tanul. „Azt hittem korábban, mindenre képes vagyok egymagam, itt viszont megtanultam, nagy dolgot csak csapatban lehet létrehozni. Nyugodtan nevezhetem wow-faktornak, mi mindenre vagyunk képesek együtt. Mintha tényleg nem létezne lehetetlen.”