A női vezető a csodafegyver a feketegazdaság ellen

Vágólapra másolva!
Egyértelmű összefüggés van a női döntéshozók száma valamint a vállalat etikus viselkedése között - állítja egy most megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

A jelentésben a vállalatok igazgatóságának összetétele, a pénzügyi igazgatók neme, és a vállalat által elkövetett adóelkerülési illetve adócsalási ügyek között kerestek összefüggést - nem is eredménytelenül.

A nők jogkövetőbbek

A Wake Forest University és a University of North Carolina-Wilmington egyetem professzorai által jegyzett kutatás kimutatta, hogy a női pénzügyi vezetők illetve a több női döntéshozót felsorakoztató cégek sokkal etikusabbak és jogkövetőbbek, mint azok, amelyeknek a döntéshozói között csak férfiak ülnek.

Azokban az esetekben, ahol a pénzügyi vezető nő volt, az összefüggés egyértelműen megfigyelhető volt, míg az igazgatótanács összetételénél a nők arányának el kellett érnie egy "kritikus tömeget" - harminc százalékot -, hogy a vállalat valóban jobb eredményeket produkáljon az átlagnál.

Fontos a diverzitás

"A tanulmányunk kimutatta, hogy a férfiak és a nők teljesen másképp állnak az etikai kérdésekhez, és hogy összességében a nők etikusabban viselkednek, mint a férfiak" - mondta Ya-wen Yang, a kutatás egyik társszerzője.

Yang szerint egyébként a mostani elemzés összhangban van a korábbi gender-kutatásokkal, és újra felhívja a figyelmet arra, hogy a diverzitás - ezen belül pedig a nemi diverzitás - pozitív hatással van az üzleti élet minden területére.