Vágólapra másolva!
A brit tőzsdeindex kivételével a pozitív tartományban állnak az európai piacok, és itthon is jó a hangulat, különösen a Richternek megy jól.
Vágólapra másolva!
  • Újabb történelmi csúcsot döntött ma a DAX (11 158 pont) és az FTSE 100 is megközelítette mindenkori csúcsát a nap folyamán. Bár az angol index később visszaesett és már mínuszban jár, a többi európai parketten emelkedés figyelhető meg. Az általános jó hangulat a görög megállapodásnak köszönhető, amely keretében a görögök a mentőcsomag négy hónappal való meghosszabbításáról állapodtak meg pénteken az eurózóna pénzügyminisztereivel. Ezzel szemben enyhe mínuszban nyithatnak viszont az amerikai tőzsdék a határidős indexek alapján.
  • A Sberbank állítólag arra készül, hogy eladja magyar és szlovák egységeit, írja a Lidove Noviny cseh újság. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a szlovák egységre az OTP, illetve az Unicredit (Milánó: UCG) is szemet vetett. A hír nem különösebben hatotta meg az OTP befektetőit, bár a bankpapír egy százalékhoz közeli pluszban áll, ezzel viszont nem lóg ki az európai sorból.
  • A többi blue-chip közül még a Richtert lehet kiemelni, a magyar gyógyszergyártó részvénye 1,6 százalékkal emelkedik, és már 3950 forint fölött jár. Ebben talán szerepe lehet a Richter partnere felől, az Actavis-tól (NYSE) érkező híreknek is.
  • 500 millió dolláros részvény visszavásárlási program elindítását követeli a Sotheby’s (NYSE: BID) aktivista befektetője, a Marcato Capital. A Marcato első embere, Mick McGuire egy héttel azután küldött levelet a vállalat vezetőségének, hogy menedzsment bejelentette, a részvényesi visszajuttatási programját felfüggeszti addig, amíg nincs meg az új vezérigazgató. A másik nagytulajdonos, a Daniel Loeb vezette Third Point egyelőre nem reagált a hírre. A Sotheby’s részvényére még január végén küldtünk kereskedési ötletet.
  • Közel 6 százalékos esésben van az HSBC (London: HSBA) részvényárfolyama, miután negyedéves jelentésében az éves adózás előtti eredményének 17 százalékos, negyedéves eredményének pedig 56 százalékos eséséről számolt be éves alapon. De a bank kilátásait a vele szemben folyó kivizsgálás sem javítja, amely szerint az angol pénzintézet svájci privát bankja bizonyos ügyfeleit adóelkerüléshez segítette hozzá korábban.
  • Több mint egy százalékos mínuszban van nyitás előtt a Goldman Sachs (NYSE: GS), miután a banknál sokkal magasabbak is lehetnek a jogi és peres költségek, mint amit korábban ilyen ügyekre elkülönítettek, egy újabb felügyeleti vizsgálat miatt. A költség akár 3 milliárd dollárral is meghaladhatja a korábban tartalékolt pénzösszeget.
  • Közel 620 millió dollárnyi saját részvény visszavásárlását tervezi a Keurig Green Mountain (Nasdaq: GMCR) a Luigi Lavazza-tól. Az 5,2 millió darab részvényt 119,18 dollárért, a pénteki záróárnál 3 százalékkal alacsonyabb áron vásárolnák vissza. A Keurig 1 százalék körüli pluszban nyithat ma délután.