Putyin jött, Putyin ment

Putyin látogatásának nem gazdasági, hanem politikai jelentősége volt
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Magyarországon járt Vlagyimir Putyin, de ettől függetlenül lett drágább a tankolás és a lakásvásárlás. Kiderült, hogy kikre figyel oda idén kiemelten a NAV. Nem ért egyett Berlin és Brüsszel a görög hitelkérelem ügyében, és egy váratlan levél is érkezett az Origo szerkesztőségébe. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hét legfontosabb eseménye Vlagyimir Putyin budapesti látogatása volt. A magyar és az orosz kormányfő abban egyezett meg, hogy Magyarország a következő években lehívhatja a két ország közötti, idén kifutó szerződésből megmaradt földgázt.

Ez intézte Putyin

Új szerződésről nem esett szó. A szakértők szerint emiatt nem érdemes csúcstalálkozót tartani, az eseménynek inkább politkai jelentősége volt. Az orosz elnök megkoszorúzta a Hősök Emlékkövét Budapesten, a Hősök terén, majd hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti nemzet sírkertben található szovjet parcellákban. Putyin meghívta Orbánt a moszkvai II. világháborús győzelmi ünnepségre. Az ünnepség május 9-én lesz.

Putyin koszorúzott, megígért és meghívott Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Drágult a benzin...

Szerdán a Mol 4-4 forinttal emelte 95-ös benzin és a gázolaj árát, majd pénteken még 3-mal az utóbbiét. Az utóbbi hezekben húsz forinttal lettek drágábbak az üzemanyagok. A 95-ös ezzel már átlagosan 347-348 forintba kerül, a dízel pedig 370-371 forintba.

...és a lakások is

Kiderült, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 4 százalékkal drágultak a lakások. Ezzel megfordult az évek óta tartó lejtmenet. A fordulat nem egyformán érintette az ország különböző részeit, főleg Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon növekedtek az árak.

Kiárúsított a Baumax

Az országot hamarosan elhagyó Baumax árakciókkal igyekszik megszabadulni megmaradt készleteitől. A 60 százalékos leárazások miatt az üzletek egyre üresebbek. A lánc egyes áruházaiból Möblix üzletek lesznek. A Baumax több céggel is egyeztetett, hogy minél több munkavállalót kiközvetíthessen, és arra bíztatja a dolgozóit, küldjék el önéletrajzukat a Möbelix menedzsmentjének. A áruházak március 22-én zárnak be.

Kikre hajt a NAV?

Idén főleg az áfacsalásokra koncentrál a NAV, ezt a célt szolgálta az EKÁER bevezetése. A fuvarozók, a fakereskedők, a fémkereskedők, az illegális dohánykereskedők, az autóimportőrök, a ruhákkal és cipőkkel kereskedők és az őstermelők is kiemelt figyelmat kapnak. Az EKÁER mellett az online pénztárgépek adatai lesz a NAV fő eszköze az áfacsalók ellen. A "kis adózók" ellenőrzése nem lesz prioritás. Az országhatárokat is figyelni fogja a NAV, beleértve a zöldhatárt és a határátkelőket.

Berlin nemet mondott a görögöknek

Brüsszel pozitívan fogadta az új görög hitelkérelmet, de Berlin kategorikusan elutasította azt. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb szinten van nézetkülönbség Berlin és az Európai Bizottság közt. Athén lassan kifogy az időből, ha február végéig nem sikerül megegyezni, búcsúzniuk kell az eurótól.

33 nap után válaszolt a Penny Market

A Tesco januárban jelentette be, hogy bezárja 13 magyarországi egységét. A brit üzletlánc szerint a kormány intézkedései miatt kell boltokat bezárnia. Egy hónapja megkérdeztük a nagyobb kereskedelmi láncokat, hogy ők miként reagálnak a különböző jogszabályi változtatásokra. A Penny válasza a héten futott be.