Vágólapra másolva!
Továbbra is nehéz környezetben kell tevékenykednie a Deere-nek, az idei teljes pénzügyi évére vonatkozóan 17 százalékos esést vár a mezőgazdasági gépek eladásaiban. A részvény árfolyama egy százalék feletti csökkenéssel reagált nyitás előtt.
Vágólapra másolva!
  • Rossz idők járnak a Deere-re, ugyanis nem elég hogy a legutóbbi negyedévében közel 20 százalékkal zuhantak a mezőgazdasági gépek eladásai (4,1 milliárd dollárra), de az idei teljes pénzügyi évére vonatkozóan is pesszimistább lett a cég.
  • Korábban még 15 százalékos esést vártak az értékesítésekben, míg most ezt egy kicsit megtoldták, és már 17 százalékos mínuszt prognosztizáltak.
  • A Deere-nél mindennel próbálkoznak, hogy reagáljanak a megváltozott környezetre. Visszafogják a gyártásukat, ami értelemszerűen elbocsátásokhoz is vezet. Tavaly augusztusban egy több mint ezer fős leépítést jeletettek be, aminek keretében januárban meg is váltak 910 főtől. A mezőgazdasági gépek iránti kereslet ugyanis amiatt csappant meg jelentősen, mert a gabonaárak elég nagyot zuhantak az utóbbi időszakban. De az USA-ban bizonyos adókedvezményeket is eltöröltek, amiket a farmerek gépek vásárlására igénybe vehettek korábban.
  • A Deere nem csak traktorokat és egyéb mezőgazdasági gépeket gyárt, hanem vannak erdészeti és építőiparban használatos gépei is. Ebben a szegmensben sikerült is elérnie 13 százalékos bővülést az árbevételt tekintve (1,5 milliárd dollár), mivel azonban ez a divízió kevesebb mint 25 százalékát teszi ki a teljes bevételnek, így összességében rosszak lettek az eredmények.
  • A borús kilátásokra a részvényárfolyam is esni kezdett, bár egyelőre csak kisebb mínusz mutatkozik nyitás előtt, mert a január végén záródó három hónapos időszakban végül is sikerült megvernie a cégnek az elemzői várakozásokat egy részvényre jutó profit soron (tény: 1,12 dollár, várt: 83 cent).
  • A Deere egyébként a Rába partnere is, a magyar gépgyártó meg is említette negyedéves jelentésében, hogy a mezőgazdasági gépek piacán látható lemorzsolódás miatt nagyot lassult az amerikai exportja.