Nem jött az áttörés a PannErgy-től

Vágólapra másolva!
Továbbra sem jött el még az áttörő negyedév a PannErgy számára, és egyelőre kérdéses, hogy erre mikor kerülhet sor. A győri és a kistokaji projektről sem érkeztek érdemi új információk.
Vágólapra másolva!

Habár lényegesen több hőt adott el a PannErgy Miskolcon, mint egy évvel korábban, üzemi eredmény és nettó profit soron még mindig veszteséges a társaság. Azzal, hogy októbertől Miskolcon a második fázis is üzembe lépett (Belvárosi és Egyetemvárosi hőkörzet), a negyedik negyedévben összesen több mint 215 ezer GJ hőmennyiséget értékesített a cég, ez pedig csaknem 45 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: Investor.hu

Ugyanakkor a Miskolcról származó árbevétel ennél alacsonyabb ütemben (+21%) bővült, mivel októbertől a lakossági szolgáltatásban a hatósági értékesítői hődíjat 2450 forint/GJ-ban határozták mega tavalyi 3100 forint/GJ helyett. A Takata Kft.-nek is megkezdte a hőszállítást a PannErgy, az október-decemberi időszakban 3132 GJ-lal. Itt a megállapodás évi 20 ezer GJ-ra szól.

Forrás: Investor.hu

Éves összehasonlításban javultak a PannErgy eredménymutatói, de kevésbé, mint ahogyan azt mi gondoltuk. Ebben a legnagyobb szerepe a továbbra is magas szintű közvetlen költségek nagysága. 2014-ben a bevételek 77 százalékát vitték el ezek a költségek, míg a negyedik negyedévben még nagyobb volt ez az arány. Amíg nem sikerül ezt érdemben lejjebb vinni nehéz lesz értelmezhető profitot elérni.

Forrás: Investor.hu

Egyrészt a hőértékesítésből származó változó költségek növekedése miatt, másrészt a már aktivált beruházások magasabb amortizációs értéke miatt emelkedett ez a szám éves alapon is, derül ki a jelentésből. Ráadásul a geotermikus hőbetáplálás változó költségként kerül elszámolásra (vagyis a közvetlen költségek között), amelynek mértéke nagyban függ a villamos energia és földgáz árától. A vállalat közvetett költségszinten javulást tudott elérni (-17%, év/év), azonban ez nem tudta kompenzálni a közvetlen tételeket.

Pozitívum, hogy EBITDA-szinten nagy javulást ért el a cég, a negyedik negyedévben (4Q14: 110 millió forint, 4Q13: -46 millió), így pedig éves szinten 495 millió forintra hízott az EBITDA.

Kis hiányérzete lehet a befektetőknek, mivel a PannErgy nem szolgált érdemi új információval győri projektjét illetően. A második kút fúrása már decemberben megkezdődött, de egyelőre még pontosat nem tudunk a vízhozamot illetően. Az akkori tájékoztatás szerint 70-75 napig tarthatnak a munkálatok, vagyis a következő hetekben érkezhet is majd hír. A mostani jelentés szerint a terveknek megfelelően haladnak a munkával.

Forrás: Investor.hu

Egyelőre a kistokaji üvegház fejlesztésével kapcsolatban sem kaptunk új információkat. Pedig ezt a projektet is 20105 végére tervezik átadni a győrivel együtt.

Összességében vegyes érzéseink lehetnek a PannErgy jelentésével kapcsolatban, mert bár az értékesített hőmennyiség meglehetősen jól alakult Miskolcon, az alacsonyabb ár és a magas közvetlen költségek miatt a profit termelésre egyelőre még várni kell.

A PannErgy árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker