Európa engedett a görögöknek

VARUFAKISZ, Jánisz Brüsszel, 2015. február 20.
Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter, Michel Sapin francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter (b-j) az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli brüsszeli tanácskozásán, a
Brüsszel, 2015. február 20. Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter, Michel Sapin francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter (b-j) az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli brüsszeli tanácskozásán, amelyet a görög adósság ügyében tartanak 2015. február 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Az eurózóna pénzügyminiszterei úgy döntöttek, a görög kormánynak február 23-ig, hétfőig le kell tennie az asztalra azt a reformcsomagot, amivel rendbe tennék az ország pénzügyeit. Ha az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF rábólintanak a tervezetre, akkor meghosszabbítják a jelenlegi mentőcsomagot négy hónappal. Az új görög kormánypárt, a Sziriza így megtarthatja választási ígéretét, nem kell folytatnia a megszorításokat.
Vágólapra másolva!

Egyezség született február 20-án, péntek este Brüsszelben a görög adósság ügyében: az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán úgy döntöttek, hogy négy hónappal meghosszabbítják a Görögországgal kötött hitelmegállapodást.

Európa engedett

Neve mellőzését kérő uniós tisztségviselő közlése szerint az egyezség értelmében a görög kormány hétfőig leteszi az asztalra azoknak a reformintézkedéseknek a listáját, amelyek szükségesek a görög pénzügyek rendbetételéhez. Ha az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság számára elfogadható lesz ez a lista, akkor jövő kedden újabb tanácskozást tartanak - ezúttal már távkonferencia formájában - az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy az eredeti hitelprogramnak a görögök által igényelt módosítását elfogadják.

Április végéig kell megállapodni

Az egyezség megkötését a tanácskozás után Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke jelentette be. Görögországnak és a hitelezőknek a most felvázolt menetrend értelmében április végéig kell teljes körű megállapodásra jutniuk egymással a szükséges görög reformlépésekről. A támogatási program keretében még ki nem fizetett pénz - ami az unió részéről 1,8 milliárd euró hitelkeret, valamint azon felül az értékpapír-piaci program tavalyi hozama, az IMF részéről pedig 8,2 milliárd euró - rendelkezésre áll, és a meghosszabbítástól számított négy hónapos időtartamon belül folyósítható lesz Görögországnak.

Megszorítások helyett reformokért kap hitelt Görögország Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Időben teljesítenek

A görög hatóságok - olvasható a tanácskozásról kiadott közleményben - kifejezésre juttatták szilárd elkötelezettségüket az átfogó és mély strukturális reformok végrehajtása mellett, ami tartósan javítja majd a növekedési és foglalkoztatási esélyeket, biztosítja a pénzügyi szektor stabilitását és ellenállóképességét, illetve előmozdítja a társadalmi igazságosságot. Egyúttal megerősítették, hogy minden hitelezőjükkel szemben tiszteletben tartják és időben teljesítik minden pénzügyi kötelezettségüket.

Széleskörű konszenzus

Az eurózóna pénzügyminisztereinek Brüsszelben zajló tárgyalásáról korábban kiszivárgó hírek szerint jól haladtak az egyeztetések. Görögországnak és európai hitelezőinek sikerült megegyeznie egy előzetes tervezet szövegében, amelynek értelmében meg lehetne hosszabbítani a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag lejárati idejét. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó görög tisztviselők szerint "széleskörű konszenzust" sikerült kialakítani a tervezet szövegéről. A Reuters hírügynökség hasonló fejleményekről számolt be saját forrásaira hivatkozva.

Hat hónapot kértek

A görög kormány csütörtökön hivatalos levélben kérte a 2012. március 15-én kötött pénzügyi támogatási megállapodás hat hónappal való meghosszabbítását. Dijsselbloem arra az újságírói kérdésre, hogy a görögök által eredetileg kért hathónapos programhosszabbításból miért lett négy hónap, azt válaszolta, hogy a teendők sürgető volta és a hitelprogram még függőben levő nagyságrendje ezt indokolta.

Széleskörű konszenzust sikerült kialakítani Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A németek elutasították

A görög kormány kérelmét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pozitív fejleménynek nevezte, a német kormány viszont élesen elutasította, mert szerintük abban Athén egy feltételek (vagyis megszorítások) nélküli áthidaló hitelt kért, amit Németország nem hajlandó megadni. Az eurózóna pénzügyminisztereinek döntéséből úgy tűnik, Görögország és Juncker nyertek, Athén megszorítások helyett reformokat adhat a hitelért cserébe.