Vágólapra másolva!
Nincs túl jó hangulat ma az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozója előtt, ebben a hangualtban pedig a magyar tőzsde sem vitézkedik.
Vágólapra másolva!
  • Gyenge hangulatban telik a mai kereskedés Európában, 0,1-0,9 százalékos mínuszok láthatóak a tőzsdeindexek részéről. Ennek hátterében az áll, hogy ma az eurózóna pénzügyminiszterei a görög helyzettel foglalkoznak, ami 16 óra 30 perckor vette kezdetét Brüsszelben. Közben piaci információk szerint az EKB egyre inkább készül a görögök kilépésére. Ebben a környezetben az amerikai piacok minimális mínuszban vannak.
  • Jól sikerültek a mai PMI-adatok Európából, a szolgáltató szektorra vonatkozó számok tekintetében mind a francia, mind a német, mind pedig az eurózónás adatok a vártnál jobbak lettek. A feldolgozóipari PMI tekintetében ezzel együtt a német és eurózónás számok némileg elmaradtak a várttól, de így is stabilan 50 pont felett alakultak, és nem mutattak visszaesést az előző hónaphoz képest.
  • 1,13 közelében mozog délután az euró árfolyama a dollárral szemben, miután feszülten várják a devizapiacon is a görögökkel kapcsolatos híreket. A Société Générale szerint amennyiben a tárgyalások kudarcba fulladnak, akkor jelentős gyengülést mutathat be az euró. A forint egyelőre ebben a hangulatban 305,1 közelében jár az euróval szemben, továbbra is erősen tartja magát, de a dollárral szemben már 270 közelében járnak a jegyzések.
  • Nem megy ma túlságosan a magyar tőzsdének sem, a BUX 18 030 és 18 170 pont között mozgott a nap nagyobbik részében, jelenleg éppen 0,2 százalékos mínuszt mutat. A nagyobb papírok közül az OTP és a Mol gyengélkedik, 0,4 százalékos visszaeséseikkel, a leggyengébb azonban a Magyar Telekom, ami 0,8 százalékos mínuszával 377 forintig korrigált. Értelmezhető forgalom viszont egyedül csak az OTP-ben van.
  • A PannErgy 307 forintig csúszott vissza ma reggeli gyorsjelentése után, ahol vegyes számokat tett közzé a cég. Ezzel 4,7 százalékos mínuszban a papír, igaz, napközben 300 forinton is járt a részvény árfolyama.
  • A vártnál lényegesen erősebb negyedévet zárt a Deere, ugyanakkor az 1,12 dolláros EPS így is nagy visszaesést jelent az 1,81 dolláros előző időszakhoz képest. A menedzsment szerint a trend ráadásul folytatódhat is, a mezőgazdasági eszközök iránti kereslet csökkenése miatt 17 százalékkal eshet az árbevétel éves alapon 2015-ben.
  • Jelentősen csökkent a Fannie Mae nyeresége és a vállalat vezetése a profit további csökkenésére figyelmeztette a befektetőket. A vállalat az elmúlt negyedév során mindössze 1,31 milliárd dolláros nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 6,46 milliárddal. A jelzálog vállalat vezetése bejelentette, hogy a márciusban esedékes 1,9 milliárd dollár után további 136,4 milliárd dollárt fizet osztalékként az Amerikai Államkincstárnak.
  • Legutóbbi negyedévében újra profitot termelt a holland ABN Amro. A bank 400 millió eurós nettó profitot ért el, ami jelentős javulást jelent az egy évvel korábbi 47 millió eurós veszteséghez képest. A vállalat vezetősége ugyanakkor nem árult el részleteket a pénzintézet 2015-re várt tőzsdére lépéséről.
  • Nem fizet osztalékot a 2014-es év után a Lufthansa, derült ki a cég mai bejelentéséből. A Bloomberg elemzői konszenzusa 0,4 euróval számolt, a részvény pedig 3 százalékos mínuszba csúszott a bejelentés után.