Szijjártó Péter fontos megállapodásokat kötött

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter Kazahsztánban tárgyalt. Beindulhat a marhaexport, magyar cég csinálhatja a kazah útdíjrendszert, Magyarország kazah atommérnököket képezhet. Hamarosan légügyi megállapodást írnak alá.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben az ukrán válságot megsínylette a Magyarország és Kazahsztán közötti gazdasági együttműködés is, ezért a két ország készen áll arra, hogy javítsa a gazdasági kapcsolatokat, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a kazah fővárosban, Asztanában tárgyalt mások mellett Karim Maszimov kormányfővel, Jerlan Idriszov kazah külügyminiszterrel, Kaszimzsomart Tokajev szenátusi elnökkel, Aszet Iszekesev befektetési és fejlesztési miniszterrel, valamint Erbol Doszajev gazdasági miniszterrel.

Dinamikusan fejlődik

Magyarország támogatja az Európai Unió és Kazahsztán együttműködésének elmélyítését, szorgalmazza, hogy gyors vízumtárgyalások eredményeként a lehető legszélesebb körű vízumkönnyítések lépjenek életbe Kazahsztán esetében, mondta Szijjártó Péter. Az EU versenyképességének visszaszerzésében sokat segíthet az együttműködés Kazahsztánnal, ugyanis egy dinamikusan fejlődő országról van szó.

A kazah gazdaság dinamikusan nő Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mehetnek a marhák

A magyar mezőgazdasági export tekintetében előrelépést jelenthet, hogy a kazah kormány készen áll a magyar szarvasmarhaexport eddigi korlátozásának feloldására, tájékoztatott a tárcavezető. Kazahsztán most készül bevezetni az elektronikus útdíjat, és annak kivitelezését valószínűleg egy magyar vállalat végezheti el.

Mehetnek a repülők

Kazahsztán úgy döntött, megépíti az első atomerőművét, és a nukleáris szakértők, mérnökök képzésében Magyarország is részt vehet, mondta el Szijjártó Péter. Arról is megállapodtak, hogy légügyi megállapodást írnak alá, amely a jogi alapját adja annak, hogy a közeljövőben megteremtsék a két ország közötti közvetlen légi összeköttetést