Vágólapra másolva!
Nem tetszik a németeknek a görögök legújabb kérelme az ország finanszírozását illetően, a piacok pedig nagyobb mozgásokba kezdtek a bejelentések után.
Vágólapra másolva!
  • Nem tartja elfogadhatónak Németország a görögök 6 hónapos hitelhosszabbítási kérelmét, mivel a javaslatot nem tartják alkalmasnak a hosszú távú megoldásra. Közben a Standard & Poor’s kiemelte, hogy a görögök eurózónából való esetleges kilépése nem indítana el lavinát a többi ország között.
  • A bejelentés után az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben, a jegyzések az 1,145 közeléből egészen 1,136-ig ereszkedtek le. A forint ezzel együtt jól tartja magát, az euróval szemben 305,3, míg a dollárral szemben 268,2 közelében járnak a jegyzések.
  • A főbb indexek ugyanakkor már pluszban mozognak, egyedül a DAX és a FTSE100 mutat enyhe, 0,1-0,2 százalék közeli mínuszokat. A görög piacok már 2 százalékos pluszban járnak. Jól mutatja a helyzetet, hogy a DAX először 100 pontos eséssel reagált, és innen sikerült már majdnem teljesen visszakapaszkodni. Feltehetően a következő napok eseményei is hasonló volatilitást okozhatnak majd a piacon.
  • A magyar papírok közül egyelőre a Magyar Telekom szerepel ma jól, 1,3 százalékos pluszával 377 forintnál jár, de napközben 378 forinton is megfordult. A forgalom sem alacsony, már közel 230 millió forint értékben cseréltek gazdát a papírok. Fontosabb hír nem érkezett, az elmúlt hetekben látott jó teljesítményét így továbbra is hozza a telekompapír.
  • A BUX index még így is 0,1 százalékos mínuszban jár ma, 18 000 és 18 160 pont között mozogva a kereskedés folyamán. Főleg a Richter gyengélkedik, 0,9 százalékos mínuszban van a reggeli bejelentés után. Ezzel a 3 900 forintos szinttel küzd a gyógyszerpapír. Az OTP és a Mol fél százalékos mozgást produkál, előbbi lefelé, utóbbi felfelé vette az irányt.
  • Jól szerepelnek a gyorsjelentő magyar papírok, a Graphisoft Park 1,1 százalékos emelkedést mutat ma, amivel már 1910 forintnál jár az árfolyama. Közben a Rába 0,8 százalékos pluszával 1 220 forintig emelkedett, de napközben 1 260 forintnál is járt az árfolyama.
  • 2,6 százalékkal emelkedik ma az Adidas (Xetra: ADS) árfolyama, de napközben 4 százalékos pluszban, 67 euró felett is járt az árfolyam. A cég ugyanis bejelentette, hogy megkezdi a 2017-ben távozó vezérigazgató utódjának keresését, 2020-ra pedig 20 milliárd eurós árbevételt terveznek elérni. Ezzel január elején megfogalmazott kereskedési ötletünkön már közel 20 százalékot kereshettek ügyfeleink.
  • 5 százaléknál is nagyobb emelkedésen van túl a holland Randstad (Amszterdam: RAND) részvényárfolyama, mivel kedvező negyedéves eredményeinek köszönhetően 36 százalékkal emelte a részvényeseknek járó osztalék nagyságát. A világ egyik legnagyobb munkaerő közvetítő vállalata az elmúlt negyedév során 47 százalékos nettó profit és 5 százalékos árbevétel növekedésről számolhatott be éves alapon.
  • Az elemzői konszenzus fölötti részvényenkénti profitról számolt be a Wal-Mart (NYSE: WMT), a várt 1,54 dollárral szemben 1,61 dollárt ért el a vállalat. Ezzel együtt az osztalék értékének megemelését is bejelentette a cég vezetősége. A részvény ennek ellenére 0,6 százalék körüli mínuszban nyithat New Yorkban.
  • Több mint 6 százalékos pluszban nyithat a Priceline (Nasdaq: PCLN), miután Amerika legnagyobb online utazási irodája a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be. Mind tisztított részvényenkénti profit (várt: 10,05 dollár, tény: 10,85 dollár), mind pedig árbevétel (várt: 1,8 milliárd dollár, tény: 1,84 milliárd dollár) soron az elemzői konszenzus fölötti teljesítményt nyújtott a többek között a Booking.com tulajdonosaként is számon tartott cég.