Beborult az ég a SolarCity felett

Vágólapra másolva!
Nem teljesített túlságosan fényesen a SolarCity a negyedik negyedévben, az árbevétel növekedési üteme két éves mélypontra süllyedt, ráadásul rekord nagyságú, közel 150 millió dolláros adózás előtti veszteséget ért el a társaság. 6,3 százalékos mínuszban nyithat ma az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Nem örülhetnek a napenergetikai rendszerekkel foglalkozó SolarCity befektetői a tegnapi gyorsjelentés után, a cég ugyanis a legfőbb soron elvétette az elemzői várakozásokat.

  • A tisztított EPS 1,47 dolláros mínuszt mutatott.
  • Pedig a várakozás csak 1,27 dolláros mínusz volt.
  • Összességében pedig 144,9 millió dolláros volt a mínusz adózás előtt.
  • Ez rekord a cég történetében.
  • Az elmúlt 15 negyedévben átlagosan 40 millió dolláros mínuszok jöttek csak össze.

Külön fájó pont lehet a cég számára, hogy az árbevétel növekedési üteme már csak 21 százalékos volt éves alapon, aminél lassabb csak 2012 negyedik negyedévében volt, 18 százalékkal. Valamelyest az is árulkodik a gyengébb teljesítményről, hogy a megrendelt kapacitások száma a harmadik negyedéves 230 MW-ról 206 MW-ra csökkent, ráadásul az új ügyfelek száma is csak alig 21 ezres volt, elmaradva az elmúlt két negyedévben látott 30 és 27 ezertől.

Azt persze azért hozzá kell tenni, hogy a nyitott szerződésekből származó bevételek mértéke egyre magasabb, közel 5 milliárd dollárt tett ki, miközben az ebből származó diszkontált pénzáramlások jelenértéke már közel 2,5 milliárd dolláros.

Bár a cég hosszabb távú sikeressége a telepített kapacitásoktól függ elsősorban, azért a költségekre is érdemes figyelni. A SolarCity márpedig ezen a téren igen rosszul áll, miután a negyedik negyedévben 135 millió dolláros operatív kiadásokkal szembesült a társaság, melynek csak egy része az értékesítés felpörgetését segítő marketing-költség.

Forrás: Solar City, Investor.hu

Az viszont már beszédes, hogy az értékesítési költségek önmagukban is meghaladják az árbevételt ráadásul az ahhoz viszonyított arányuk is egyre magasabb. Az tény, hogy a Silevo felvásárlása, és az ahhoz kapcsolódó beruházás komoly költségeket jelent a cég számára, de ilyen számokkal aligha lesznek elégedettek a befektetők.

Persze idővel vélhetően nyereséges lehet majd a cég, ám ilyen számok után a befektetők vélhetően nagyobb súlyt adnak majd a távolabbi időnek, semmint a következő 1-2 negyedévnek. Piacnyitás előtt 6,3 százalékos mínuszt mutat az árfolyam, ami jól mutatja a befektetői hangulatot. Ezzel 53 dollár közelébe csúszhat vissza a SolarCity, és az elmúlt hetekben látott menetelést is igen csak korrigálhatja a papír.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu