Berlin fityiszt mutatott Athénnak

Angela Merkel kancellárasszony az Andrássy Egyetemen
Vágólapra másolva!
Brüsszel pozitívan fogadta az új görög hitelkérelmet, de Berlin kategorikusan elutasította. Úgy tűnik, a kérdésben a legmagasabb szinten van nézetkülönbség Berlin és az Európai Bizottság közt. Athén lassan kifogy az időből, ha február végéig nem sikerül megegyezni, búcsúzniuk kell az eurótól. Az eurócsoport pénzügyminiszterei legközelebb február 20-án, pénteken találkoznak.
Vágólapra másolva!

Berlin határozottan visszautasította Athén kérelmét a pénzügyi segélycsomag meghosszabbítására. A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint a kérelemben a görögök egy hathónapos áthidaló segélyt akarnak, anélkül, hogy a mentőcsomag feltételeit teljesítenék. "Az eurócsoport nem ebben egyezett meg" - mondta a szóvivő.

Európa megosztott

Az Európai Bizottság (EB) nem fogadta ilyen hidegen a görög kérelmet. Jean-Claude Juncker, az EB elnöke pozitív jelnek nevezte a kérést, szerinte alapja lehet egy ésszerű kompromisszumnak, amely az egész eurózóna pénzügyi biztonságát szolgálná. Juncker és a német szóvivő nyilatkozatai közt csak percek teltek el (Junckeré volt előbb), a Bbc.com ebből arra következtet, hogy Berlin és Brüsszel közt a legmagasabb szinten van ellentét a görög kérdés kezeléséről.

Berlin és Brüsszel közt a legmagasabb szinten lehet nézetkülönbség Forrás: Képszerkesztőség

Távol a megegyezés

Athén kérelme és Juncker nyilatkozata után úgy tűnt, jó esély van arra, hogy Görögország végül meg tud egyezni az eurócsoporttal, és nem kell kilépnie. A német pénzügyminisztérium reakciójából viszont az látszik, Berlin nem hajlandó a kompromisszumra, csak megszorítások fejében adnak pénzt a görögöknek.

Mivel a görög kormánypárt, a Sziriza ha akarná sem vállalhatná a megszorítások folytatását (az okokról itt írtunk korábban), a megegyezés újra eléggé reménytelennek tűnik.

Ketyeg az óra

Az eurócsoport pénzügyminiszterei február 21-én, pénteken találkoznak legközelebb, Görögország természetesen a megvitatandó problémák közt lesz. A jelenlegi görög mentőcsomag február végén, vagyis péntekhez nyolc napra fut ki. Ha Athén addigra nem tud megegyezni az eurócsoporttal, akkor nem lesz más választásuk, el kell hagyniuk a közös pénzt.