Újabb 500 milliárdot tolnak a vállalkozásokba

Az NHP és az NHP+ főbb paramétereinek összehasonlítása
Vágólapra másolva!
A jegybank monetáris tanácsa az új keretösszeggel azokat a vállalkozásokat segítené, amelyek az eddigi NHP-konstrukciókból valamilyen oknál fogva kiszorultak.
Vágólapra másolva!

A lényeges különbség a korábbi és a most bejelentett konstrukciók között, hogy az újonnan megkötött szerződéseknél az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől. Más szavakkal a jegybank arra ösztönzi a bankokat, hogy ne csak a jó hitelképességű ügyfeleknek adjanak hitelt, hanem - a korábbinál nagyobb kockázatot vállalva - a közepes minősítésű vállalkozásoknak is.

Az NHP és az NHP+ főbb paramétereinek összehasonlítása Forrás: MNB

Szélesebb körnek

Minthogy a kkv-szektor nagy részét ezek a mérsékelten hitelképes cégek adják, az MNB várakozásai szerint az új programban sokkal többen jutahatnak majd támogatott hitelhez, mint korábban.

Az új, NHP+ konstrukció március 16-án válik elérhetővé, miközben a korábban bejelentett NHP program idénre még mintegy 500 milliárd forintos keretösszeggel, változatlan feltételekkel fut tovább.

A jegybank az NHP és az NHP+ programokat 2015 végéig tervezi kifuttatni, utána a kisvállalati hitelezés fokozatosan piaci alapra állhat majd vissza.