Megint Magyarország rabja Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt, Interpol
Vágólapra másolva!
Nem tanácsos elhagynia Magyarországot, de a Mol irányítását változatlanul el tudja látni Hernádi Zsolt, aki ismét felkerült az Interpol körözési listájára.
Vágólapra másolva!

Érthetetlen, hogy miért került fel Hernádi Zsolt újra az Interpol körözési listájára – mondta az Origónak Zamecsnik Péter, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának ügyvédje.

Másodszor a listán

Kedden jelent meg ismét Hernádi Zsolt neve az Interpol körözési listáján, ügyében a nemzetközi rendőri szervezet vörös jelzést adott ki. Az Interpol tagállamait a legmagasabb szintű riasztás figyelmezteti arra, hogy a Mol-vezért keresik a horvát hatóságok.

Horvátország 2013-ban adott ki körözést Hernádi Zsolt ellen, mert nem tett eleget a zágrábi ügyészség idézésének. A horvátországi elfogatóparancs alapján 2013 októberétől 2014 márciusáig volt az Interpol listáján. Hernádi Zsolt ügyvédje panaszt nyújtott be a körözés ellen, mivel ennek alapján elkezdődött a felülvizsgálat, neve lekerült a listáról. Azonban, ahogy arról az Origo is beszámolt, a körözés hatályban maradt.

Hernádi Zsolt másodszor szerepel az Interpol körözési listáján Forrás: Origo

Ugyanaz az ügy

Semmi különleges nem történt azzal, hogy Hernádi Zsolt visszakerült az Interpol körözési listájára, véli Zamecsnik Péter. Az ügyvéd szerint ugyanakkor semmi sem indokolta, hogy újra körözést adjanak ki ellene. Ugyanarról az ügyről és ugyanarról az eljárásról van szó. Ugyanúgy azt gondoljuk, hogy megalapozatlanok a horvátok korrupciós vádjai, mondta az Origónak a jogász, aki továbbra is azt tanácsolja Hernádi Zsoltnak, ne hagyja el Magyarországot addig, amíg Horvátországban le nem zárul az eljárás ellene. A Mol-INA-ügy következő tárgyalási napja még nem ismert, de Zamecsnik Péter valamikor tavaszra datálta a peres eljárás következő időpontját.

Ezután is megoldja

Arra a kérdésre, hogy a Mol-vezér üzleti életét mennyire befolyásolja, hogy nem hagyhatja el Magyarországot, az ügyvéd azt mondta, eddig is megoldotta valahogy a Mol ügyeit Hernádi Zsolt, és ezután is meg fogja.

Magyarország rabja

A Molnál csalódottak az Interpol döntése miatt, mondta az MTI-nek egy, az ügyet jól ismerő forrás. A vállalat ezt sajnálatos, ugyanakkor inkább formai, mintsem lényegi döntésnek tekinti. Mivel ez a döntés nem változtat az eddig ismert tényeken, és azokhoz nem is tesz hozzá, kizárható, hogy a Mol vezetői testületeinek álláspontja változna a témában.

Nincs jelentősége az új körözésnek Fotó: Bielik István - Origo

Az irányítási jog

A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség, az USKOK 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. A vádhatóság szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát.

Ivo Sanadert tavaly nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a horvát bíróság. Az USKOK indoklásában az áll, hogy a Mollal való megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, Horvátországra nézve hátrányos szerződést kötött.

Ivo Sanader nyolc és fél évet kapott Forrás: AFP/Stringer

A Mol és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, azt állítva, hogy soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy a Mol megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Elhalasztott per

A per egyébként február 12-én kezdődött volna, de azt a bíró elhalasztotta, miután a védelem decemberben azt kérte, hogy a vádlott számára is érthető nyelvre fordítsák le a per anyagát, amit akkor a bíró elutasított. Hernádi ügyvédjei fellebbeztek a legfelsőbb bíróságon, de a mai napig nem született döntés az ügyben.

Hernádi ellen az USKOK 2012 decemberében megszüntette a nyomozást, de újraindította az után, hogy Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az újonnan indult vizsgálat során az ügyészség Hernádi Zsolt vizsgálati fogságát is elrendelte, de Magyarország elutasította a kiadatását.

Távollétében tárgyalják

A horvát legfelsőbb bíróság ezután megerősítette a megyei bíróságnak azt a júniusi döntését, amely szerint az ügy bírósági tárgyalását Hernádi Zsolt távollétében is le lehet folytatni. A Mol vezetőjét ennek megfelelően horvát ügyvédje, Goran Mikulicic képviseli a tárgyalásokon.

Tavasszal lehet újabb tárgyalás Fotó: Bielik István - Origo

Magyarországon felmentve

A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen. Zamecsnik Péter akkor úgy vélte, egy jogerős, felmentő ítélet arra kényszeríthetné a horvát hatóságokat, hogy ejtsék a korrupciós vádakat a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.

A horvát illetékesek azonban úgy határoztak, a magyar bírói döntés nem befolyásolja a Hernádi Zsolt elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.