Mától van betiltva egy csomó keksz és édesség

transzzsír, torta, illusztráció
Vágólapra másolva!
Február 18-án jár le a tavaly életbe lépett transzzsír-rendelet egyéves türelmi ideje, azaz máig kellett véglegesen kivonni a forgalomból azokat a termékeket - főként kekszeket és édességeket - amelyek a megengedettnél több transzzsírt tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

A rendelet azokat az élelmiszereket száműzi a boltok polcairól, amelyek zsírtartalmának több mint két százaléka az ipari feldolgozás során keletkezett transzzsírsavakból áll. Az OÉTI legújabb vizsgálata szerint az általuk vizsgált mintegy kilencszáz élelmiszer egyötödénél a határértéknél magasabb a transzzsírok aránya. Arról, hogy ez miért problémás, egy tavalyi cikkünkben olvashat.

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew H. Walker

Főleg cukrásztermékek

Minthogy a a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak hagyományosan olcsó cukrászati alapanyagnak számítanak, a rendelkezés első sorban kekszeket és édességeket érint.

Ismert gyártók

Az OÉTI honlapjáról elérhető lista szerint a hatóság januári vizsgálata során nem felelt meg az előírásoknak például az Aldi kakaós töltött ostyája, a CBA kakaó és vaníliakrémmel töltött csillagja, a REÁL zsírszegény kakaópora - ez utóbbinál a határérték hétszeresét is eléri a transzzsírok aránya - vagy az Auchanban kapható lúdláb szelet.

Egy tavalyi vizsgálaton a Norbi Update csokis croissant-ja is fennakadt, ezt a termék azonban a mostani ellenőrzés nem vizsgálta.

Érdemes kiemelni, hogy a szabályozás az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik.