Lecsaptak a nyomozók a svájci bankra

Vágólapra másolva!
Ügyészek lepték el a HSBC Bank genfi központját Svájcban miután több újságcikk is arról számolt be, hogy a bank alkalmazottai adóelkerülésben is segítették az ügyfeleket. A svájciak az után léptek, hogy Belgiumban és Franciaországban ellenőrzések kezdődtek a banknál.
Vágólapra másolva!

A múlt héten megismert adatok szerint a HSBC bank alkalmazottai éveken keresztül adóelkerülésben segédkeztek. A nagy-britanniai HSBC nagybank elismerte, hogy rendellenességek voltak a svájci leánybankjánál. A Guardian más lapokkal együttműködve olyan banki iratokhoz nyert hozzáférést, amelyek a 2005-től 2007-ig tartó időszakra vonatkozó információkat tartalmaznak. Az információk egy része már korábban elérhető volt egyes nemzeti adóhatóságok számára. ez alapján indultak a mostani vizsgálatok is.

A svájci HSBC kiszivárgott adatai alapján rekonstruált számlaadatok országonként Forrás: icij.org

Nem integrálták megfelelően

A HSBC tájékoztatása szerint a svájci leánybankot az 1999-es megvásárlása után nem integrálták teljesen a vállalati struktúrájukba, ezért ott "jelentősen gyengébbek" voltak az ellenőrzési mechanizmusok. A HSBC szerint a svájci privátbank-szektor eltérően működött a múltban, így előfordulhatott, hogy olyan ügyfelei is lehettek a HSBC-nek, akik "nem teljesítették teljes mértékben az adózási kötelezettségeiket".

Bűnözők és politikusok

Az adatok bűnözők, emberkereskedők, adóelkerülők, politikusok és hírességek piszkos pénzügyeire derített fényt egy 45 fős nemzetközi újságírócsapatnak köszönhetően. Több mint 100 milliárd dollár (27,7 ezer milliárd forint, vagy több mint ezer aktuális lottóötös) forgott a kérdéses bankszámlákon, többnyire azzal a céllal, hogy gazdáik elkerüljék hazájuk adóit, és kijátsszák adóellenőreit.

Léptek az ügyészek

A Guardian szerint a svájci ügyészek most elsősorban a bank ellen folytatnak vizsgálatot pénzmosás gyanújával, de a jóvöben kiterjeszthetik a nyomozást azokra a személyekre,a kik részt vehettek a bank ügyeiben.

Angliában nincs reakció

Angliában, ahol a HSBC anyavállalata is működik, nem idult még nyomozás az ügyben. A kiszivárgott adatok alapján is csak 1 ügyfél kapcsán vizsgálódik a hatóság.