Tovább csökkent az ukrán gazdaság

ukrán ukrajna harcok
A tank crew drives past displaying the Ukrainian flag near the eastern Ukrainian town of Luganske in the Donetsk region on February 8, 2015. The United States called on all sides in the Ukraine conflict to refrain from any actions that undercut current peace efforts and voiced concern about renewed "fierce fighting". AFP PHOTO/ VOLODYMYR SHUVAYEV
Vágólapra másolva!
15 százalékkal csökkent az ukrán GDP 2014 utolsó negyedévében éves összehasonlításban. Az egész éves GDP csökkenést nem közölte az ukrán statisztikai hivatal. Az idei évre 5,5 százalékos visszaesést várnak.
Vágólapra másolva!

Az ukrán GDP 15,2 százalékkal csökkent 2014 utolsó negyedévében az egy évvel korábbi eredményhez képest az ország statisztikai hivatala szerint. Az előző negyedévhez képest 3,8 százalékos volt a csökkenés (szezonálisan kiigazítva).

Az egész éves GDP adatokat nem közölték

A harmadik negyedévben 5,1 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig még csak 1,1 százalékkal csökkent a gazdaság éves összehasonlításban. A GDP egész éves csökkenésének mértékét nem közölte a hivatal.

Az idei évre 5,5 százalékos visszaesést várnak.

A statisztikai hivatal az adatok kiszámolásakor nem vette figyelembe a háború sújtotta övezetek egy részét Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Krím és Szevasztopol is kimaradt

A statisztikai hivatal az adatok kiszámolásakor nem vette figyelembe a háború sújtotta övezetek egy részét, valamint az Oroszország által annektált Krím félszigetet és Szevasztopolt sem.

Több mint egy éve tart a csökkenés

Az ukrán GDP utoljára 2013 utolsó negyedévében nőtt, akkor 3,7 százalékkal. Az azt megelőző öt egymás követő negyedévben folyamatos volt a csökkenés: 2012 harmadik és negyedik negyedévében 1,3, illetve 2,5 százalékkal, 2013 első negyedévében 1,1, a másodikban és harmadikban pedig 1,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.