10 millió forintra büntették a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
Tízmillió forintra bírságolta a Raiffeisen Bankot az MNB. Az ítélet szerint a bank hitelei súlyosan sértették a fogyasztókat védő szabályokat, a cég viszont komoly haszonra tett szert velük.
Vágólapra másolva!

Az Magyar Nemzeti Bank weboldalán közzétett közlemény szerint a jegybank pénzügyi felügyelete megállapította, hogy "a Raiffeisen Bank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény ügyfelek egyértelmű, pontos és ingyenes tájékoztatására, a hibás teljesítés esetén a fizetési számla eredeti állapotának helyreállítására, valamint a hatósági átutalások teljesítésére vonatkozó szabályait." A Raiffeisen szintén jogtalanul járt el, amikor nem tájékoztatta az ügyfeleket a beérkező fizetési műveletek összegeiről.

Gigabírság

A Raiffeisennek 2015. április 30-ig kell megfizetnie a 10 millió forintos bírságot, illetve meg kell változtatniuk a kifogásolt szabályokat, gyakorlatokat - utóbbit június 15-ig papírokkal is bizonyítaniuk kell.

A tízmilliós bírság a hasonló szabálysértésekért rendkívül magasnak számít. Az közleménye szerint kiemelt kihágásként kezelik azokat a szabálysértéseket, amelyek "csökkentik az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok" iránt. Mint írják, "az MNB (...) különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során."