Így fektessünk be sikeresen

Vágólapra másolva!
Hosszútávra szóló befektetési döntéseink előtt számos tényezőt kell figyelembe vennünk, és ha itt nem jól választunk, később akár komoly veszteségeket is elszenvedhetünk. Pedig ezek a döntések már összetettségük miatt sem egyszerűek. Nagy segítséget nyújthat ezért a Merriman Wealth Management alapítója, Paul A. Merriman,  aki a MarketWatchon beszélt azokról a dolgokról, amiket feltétlenül számításba kell vennünk ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Hosszú távú befektetéseinknél számos olyan döntést kell meghoznunk, amelyek hatásait hosszú éveken keresztül a saját bőrünkön fogjuk érezni. Siker esetén a bőséges hozamok képében, ha kudarcot vallunk, akkor pedig az elszenvedett veszteségek miatt. Ezek a döntések viszont egyáltalán nem egyszerűek. Nem csak a hosszú távú hatások által okozott esetleges nyomás miatt, hanem azért is, mert meghozatalukkor számos tényezőt mérlegelve kell kimondanunk a végső szót.

Ebben van segítségünkre Paul A. Merriman, a Merriman Wealth Management alapítója, és számos könyv szerzője, aki a MarketWatchon mindenki számára érthetően és tömören vázolta, mik is azok a dolgok, amiket hasonló esetben semmiképpen sem hagyhatunk figyelmen kívül.

A múltbeli adatok fontossága

Az első ilyen tényező a kiszemelt eszközök múltbeli teljesítménye. Ezzel minden eszköz rendelkezik és általában az adatok is könnyen hozzáférhetőek. A múltbeli adatokkal kapcsolatban a legfontosabb, hogy soha ne felejtsük el, hogy mi csakis a jövőbeli teljesítményben vagyunk érdekeltek. Bár ezek az adatok is tartalmaznak olyan információkat, amelyek nagyon is hasznosak lehetnek, a múltbeli hozamokból soha ne következtessünk a jövőbeli teljesítményre.

De akkor mire is jók a múltbeli adatok? Például a kockázatok elemzésére. Minden eszközosztály rendelkezik ugyanis kockázattal is, ami abból fakad, hogy a befektetések mindig számos bizonytalansággal terheltek. A kockázatok mérlegesésénél a múltbeli adatok már alapvető fontosságúak. Az ezekben látott korábbi veszteségek ismeretében tudjuk már eldönteni, hogy a saját értékrendünk elvisel-e a múltban látottakhoz hasonló veszteségeket a várható jövőbeli hozamokért cserébe.

A múlt adatainak elemzésekor soha ne feledjük azt sem, hogy a hosszabb idő múltbeli teljesítménye sokkal jobb támpont lehet a jövőre nézve, mint a rövidtávú. Merriman szemléletes példájával élve, az S&P 500 elmúlt 10 éves teljesítménye valószínűleg sokkal közelebb áll a jövőbeli hozamaihoz, mint az elmúlt 3 óra teljesítménye.

Az egyes eszközosztályok kiválasztása

Bár nyilvánvalóan a diverzifikáció fontosságát nem kell külön kiemelnünk, érdemes megismerni a sokat látott befektető hogyan is vélekedik a témáról. Merriman úgy gondolja, hogy a több eszközosztályba való befektetés előnyét jelenti, hogy egy eszközosztály jövőbeli teljesítményét sokkal nehezebben lehet megjósolni, mintha egy teljes csoportét próbálnánk meg. Sőt, ő még ennél is messzebb megy. Úgy véli ugyanis, hogy akkor járunk el a lehető legjobban, ha portfóliónk összeállításánál egyenesen az összes eszközosztályból vásárolunk, hiszen soha nem tudhatjuk, melyik fog a jövőben kiugró teljesítményt nyújtani (akár jót, akár rosszat).

Ugyancsak érdemes fejben tartani, hogy nem létezik univerzális legjobb eszközosztály, hiszen ez mindenkinek mást jelent. A legjobb, amit tehetünk, hogy a múltbeli adatok alapján megpróbáljuk megbecsülni a jövőben várható hozamokat és az egyes eszközök kockázati szintjét, és ahol az általunk megfelelőnek ítélt hozam elviselhető nagyságú kockázattal párosul, azok lesznek számunkra a legjobb eszközosztályok.

A folyamatos tanulás fontossága

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyamatos kutatás fontosságát sem. Senki nem születik úgy, hogy mindent tud, ezt a tudást mindenkinek magának kell megszereznie hosszú évek kemény munkáján keresztül. De azt se felejtsük el, hogy a legalaposabb kutatás és a lehető legjobb stratégia mellett a vakszerencse mindig is fontos szerepet fog játszani befektetéseink teljesítményében.

Így is elengedhetetlenül fontos viszont, hogy azokat az eszközöket, amelyekbe megtakarított pénzünket fektetni szeretnénk, maximálisan kiismerjük. Nagy segítséget tud ugyanis ez nyújtani abban, hogy az előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül bekövetkező rossz időkben kitartsunk a kitűzött útirányunk mellett.

Ha tehát éppen befektetni tervezünk, mindenképpen gondoljuk végig Paul A. Merriman tanácsait, aki évtizedek tapasztalata alapján szűrte le ezeket a következtetéseket. Amennyiben pedig úgy gondoljuk, hogy már készen állunk arra, hogy a következő évek sikeres befektetéseiről döntsünk, mindezt megkezdhetjük akár az Investor Trader rendszerén keresztül is, ahol az összes eszközosztály számos termékéből válogathatunk.