Ez a legnagyobb baj az adórendszerrel

ég ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA Országház Parlament szivárvány TÁJ ég ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA Országház szivárvány TÁJ Szivárvány Budapesten, a Parlament felett
Szivárvány Budapesten, a Parlament felett
Vágólapra másolva!
A kiszámíthatatlan jogszabályváltozások jelentik a magyar adórendszer legnagyobb problémáját a cégek szerint. Európában a holland és a brit adórendszerek a legjobbak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg magas az adózással kapcsolatos bizonytalanság Magyarországon, ebben minden, a Deloitte tanácsadócég által megkérdezett vállalat egyetért. 93 százalékuk látja úgy, hogy ennek fő oka a jogszabályok gyakori változása. Komoly problémának érzik továbbá az adóhatóság gyakorlatában és nyilvános tájékoztatásaiban lévő ellentmondásokat és hiányosságokat. De a megkérdezettek kiemelték az adminisztrációs terheket, a bonyolult, új adókat is, valamint az adózási szakemberek egyre növekvő hiányát az állami szerveknél, mondta el Kövesdy Attila, a Deloitte adóosztályának vezetője.

Felemás tapasztalatok

A kutatásban részt vevő hazai társaságok mindegyike került már kapcsolatba a NAV ügyfélszolgálatával. Az ügyintézés menete a válaszadók 55 százaléka szerint gyors, 33 százalékuk szerint pedig lassú volt, míg 13 százalékuk átlagos gyorsaságúnak ítélte azt. A válaszadók több mint fele (53 százalék) vélte úgy, hogy az adóhatóság tájékoztatása az ügyintézés során teljeskörű volt, 40 százalékuk szerint volt hiányos, 8 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem volt használható.

Hiányzó ismeretek

A válaszadók közel kétharmadánál (62 százalék) folytatott átfogó ellenőrzést az adóhatóság (a kutatás elsősorban nagyvállalatok körében zajlott). Mindössze a megkérdezett vállalatok 17 százaléka nem volt elégedett a revizorok munkájával. A kritikus válaszadók szerint az ellenőrök nem voltak felkészültek, a vizsgálat maga pedig tervezhetetlen és kiszámíthatatlan volt. Ennél többen (23 százalék) találkoztak felkészült ellenőrökkel, a többség (60 százalék) szerint viszont a revizorok bár felkészültek voltak, nem rendelkeztek a szükséges iparági ismeretekkel.

A kiszámíthatatlan jogszabályok jelentik a legnagyobb problémát Forrás: MTI/Kovács Attila

Hollandia a nyertes

A kutatásban Európa 29 országának közel ezer vállalata vett részt. Az eredmények alapján a legnagyobb európai gazdaságok közül a legkedvezőbb adórendszer Hollandiában és Nagy-Britanniában működik, a legtöbb kihívással pedig Olaszországban találkoznak a cégek. A holland és brit adórendszerek nem elsősorban az ott érvényes adókulcsok, hanem az országok egyszerűsített szabályozása, a kiszámítható és tervezhető adózási környezet miatt teljesítettek jól.