Amit biztosan nem tudott a Nutelláról

mogyoró, mogyorókrém, Nutella
A Nutella a birodalom zászlóshajója
Vágólapra másolva!
A múlt hét végén halt meg Michele Ferrero, a Nutellát gyártó és ezért az egész világon ismert Ferrero olasz édességipari cég tulajdonosa. Minden idők egyik legsikeresebb olasz vállalkozójaként tartották számon. Íme, néhány dolog, amit valószínűleg még nem tudott a monacói milliárdosról és csokibirodalmáról.
Vágólapra másolva!

A Nutella most is családi kézben maradt

A Ferrerót jelenleg Michele Ferrero fia, Giovanni vezeti. Giovanni testvére 2011-ben halt meg szívrohamban, így rá maradt az üzlet. Michele apja, Pietro még egy kis olasz város cukrászdájában kísérletezett ki új termékeket.

Michele Ferrero Forrás: targatocn.it

A drága csoki miatt jött a mogyoró

A háború utáni Olaszországban nagyon nehéz volt beszerezni a csokoládét. Pietro ekkor kezdett el egyre több mogyorót adni a csokihoz, hogy egy Napóleon korabeli édességre hasonlító krémet készítsen.

A Nutella sem volt mindig kenhető

Ezt a mogyorós csokit eleinte még tömbben árulták, és felszeletelve kenyérre tették. Hamar népszerű lett, mert a pékségek gyakran adtak ingyen kóstolót a vevőiknek.

A Nutella a birodalom zászlóshajója Forrás: AFP/Johanna Leguerre

A név csak 1964-ben lett végleges

Az angol piacra kellett egy egyedi név, így az ottani bevezetéskor, 1964-ben kapta meg a Nutella nevet a mogyorókrém. A tavaly 50 éves név tiszteletére még bélyeget is kiadtak 2014-ben Olaszországban.

Michele tette kenhetővé

A növényi olajokat már Pietro fia, a most 89 éves korában elhunyt Michele tette a recepthez. Ettől vált kenhetővé a Nutella.

A Kinder is a Ferrero-gyárban készül

A cég terméke még a TicTac, a "kindertojás" és a Ferrero Rocher is.

A világ mogyorótermésének a negyedét használja fel a Ferrero Forrás: AFP/Photononstop/Adriano Bacchella

A világ legnagyobb mogyorófeldolgozója

A világ mogyorótermésének 25 százalékát használja fel a Ferrero. Egy 750 grammos Nutellában 97 darab mogyoró van.

Ma már ők a legnagyobb mogyorótermelők is

A Ferrero tavaly vette meg a legnagyobb törökországi mogyorótermelőt, mert az ottani rossz termés miatt 60 százalékkal nőtt a mogyoró ára. Az árváltozás hatását az Oltan megvásárlásával próbálta legyőzni a cég, így ma a Ferrero a legnagyobb mogyorótermesztője is, ahonnan a világ mogyorótermésének a kétharmada jön.

Az összetevők szinte a világ minden tájáról jönnek Forrás: Táfelspicc

Egy globális termék

A Nutella receptje olasz. A mogyoró török. De a csoki Nigériából jön, a cukor Brazíliából, a növényi olaj meg Malajziából. És vannak gyárak Ausztráliában is.

Az ország leggazdagabb emberévé tette a Nutella

Michele vagyona elérte a 26,5 milliárd dollárt a Forbes jelentése szerint. Ezzel ő volt Olaszország leggazdagabb embere.

A gyűjtést a Telegraphról vettük át.