Zárnak az olajkutak, mégis nő a termelés

Gáztermelés az Egyesült Államokban (szürke vonal - gázárak, narancssárga vonal - gáz termelés (milliárd köbláb/nap), kék vonal - üzemelő gáztermelő kutak)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban tapasztalt olajáresésben hatalmas szerepe volt az új olajtermelő technológiáknak köszönhetően előállt túltermelésnek. Az olajvállalatok az olajkutak leállításával próbálnak reagálni erre, de a számok egyelőre azt mutatják, hogy hiába csökkentik az üzemelő kutak számát, a termelés csak nem akar visszaesni.
Vágólapra másolva!
  • Az elmúlt hónapokban tapasztalt olajáresés mögött az az egyszerű ok húzódik, hogy az új olajtermelési technológiáknak hála hatalmas túlkínálat jelent meg a piacokon. Bár úgy tűnhet, hogy a probléma legegyszerűbb megoldása az olajkutak folyamatos leállítása lehet, a jelek szerint ez a stratégia egyelőre nem működik.
  • Rövidtávon legalábbis azt láthatjuk, hogy hiába csökken Amerikában az üzemelő olajkutak száma, a termelés egyre csak nő.
  • Október óta ugyanis nem kevesebb, mint 30 százalékkal kevesebb olajkút üzemel az USA-ban, a termelés viszont egyáltalán nem csökkent. Sőt, a múlt héten több olajat termeltek ki az országban, mint a ’70-es évek óta bármikor.
  • Ez egybevág a Goldman Sachs múlt héten kiadott jelentésével is, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy ma már az üzemelő olajkutak száma alapján csak igen gyengén becsülhető a jövőbeli olajtermelés mértéke.
  • Ennek a háttere pedig a földgáz példáján érthető meg, ennél a nyersanyagnál ugyanis korábban már tanúi lehettünk egy hasonló folyamatnak. Abban az esetben is hiába csökkentették a gáztermelő kutak számát, a termelés folyamatosan növekedett.
Gáztermelés az Egyesült Államokban (szürke vonal: gázárak, narancssárga vonal: gáz termelés (milliárd köbláb/nap), kék vonal: üzemelő gáztermelő kutak száma) Forrás: EIA, Baker Hughes, Nymex, Investor.hu
  • A jelenség hátterében pedig az áll, hogy az egyes kutak hatékonysága messze nem azonos. A kutak leállításánál pedig mindig a legöregebb kutakat állítják le, a leghatékonyabbak pedig, amik a termelés javát végzik, továbbra is üzembe maradnak.
  • Ennek következtében pedig - ahogy a Wood Mackenzie elemzője, Eric Kuhle is megmondta - az olajkutak száma és az előállítás között már 2008 óta nem áll fenn kapcsolat. Ennek következtében pedig jelenleg csak az olajtermelés növekedésének lassulását tapasztalhatjuk, de a termelés csökkenéséről nem beszélhetünk.