Nem vitatkoznak a vasárnapi bérpótlékról

boltzár, vasárnapi nyitvatartás, zárva, bevásárlóközpont, Auchan, szupermarket
Eddig 20 ezer kiskereskedelmi és idegenforgalmi partnert vontak be.
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi dolgozók vasárnapi százszázalékos bérpótlékát tartalmazó törvényjavaslat általános vitájának jövő hétre halasztását kérte a fideszes Szatmáry Kristóf, a javaslat egyik előterjesztője a parlament gazdasági bizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

A képviselő azzal érvelt, hogy az érintettek köréről még egyeztet a szaktárca. Erre reagálva a jobbikos Volner János kifogásolta, hogy már a vasárnapi boltbezárást tartalmazó törvényről sem egyeztetett a kormány az érintettekkel, így utólag kell kivételeket megállapítani, illetve egyéb szabályokkal kiegészíteni azt.

Több pihenés, még több pénz

A Fidesz szerint több szabadidőt, élénkebb gazdaságot hoz a vasárnapi pihenőnap. Külföldi tapasztalatokra hivatkozva jelezték, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul. A kisméretű családi boltokban, vásárokon, piacokon, turisztikailag forgalmas helyszíneken továbbra is lehet vásárolni. Emellett a kereskedelemben dolgozók többet pihenhetnek, és többet is kereshetnek.

A vasárnapi boltzár miatt 100 százalékos bérpótlékot akarnak Forrás: MTI/Kollányi Péter

Csúszik a vitanap

Korábban úgy volt, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának február 16-i ülésnapján tárgyalhatják majd a fideszes képviselők azon javaslatát, miszerint áprilistól az eddigi 50 százalék helyett 100 százalékos vasárnapi pótlék járna a kiskereskedelemben dolgozóknak, és a munkavállaló legfeljebb havi két vasárnapi munkára lenne kötelezhető.