Ezért lehetne olcsóbb a kenyér

Ázsiai ízek, füstölt finomságok - lássuk 2015 gasztrotrendjeit!, gabona
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban, ezen belül a növényi termékek ára 6,9, az élő állatok és állati termékeké 6,2 százalékkal csökkent. Január végén Rogán Antal is az olcsóbb kenyér miatt hívta egyeztetésre a pékeket.
Vágólapra másolva!

A múlt év egészében a mezőgazdasági termelői árak 6,1 százalékkal csökkentek 2013-hoz viszonyítva, a növényi termékek ára 9,2, az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal csökkent.

A gabona ára 8 százalékot esett

Tavaly decemberben a gabonafélék ára 8,4 százalékkal csökkent 2013. decemberhez viszonyítva. A búza ára megegyezett az egy évvel korábbival, a kukoricáé viszont 11 százalékkal alacsonyabb lett - közölte a KSH, hozzátéve, hogy mindkét növény termésmennyisége kiemelkedő volt tavaly.

Több mint 8 százalékkal olcsóbb a gabona Forrás: Thinkstock

A körte ára elszállt

A burgonya ára 39 százalékkal csökkent, a zöldségféléké 8,6 százalékkal emelkedett. A gyümölcsfélék ára 17 százalékkal visszaesett, ezen belül az alma és a szőlő ára 21 százalékkal csökkent, a körtéé 26 százalékkal nőtt.

A csupaszcsigák is szeretik a körtét Forrás: MTI/Varga György

Évek óta nem volt ilyen olcsó a vágósertés

Az élő állatok termelői árszintje 7,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb mértékben, 12,4 százalékkal a vágósertés ára csökkent, a vágómarha és a vágóbaromfi ára 6,1, illetve 3,9 százalékkal mérséklődött. A sertés felvásárlási ára 2014. július óta folyamatosan csökkent, decemberben 339 forint volt kilogrammonként, ami 2011. szeptember óta a legalacsonyabb ár - közölte a KSH. Az állati termékek ára 4,2 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakinál. A tojás ára 3,5 százalékkal nőtt, a tej termelői ára 6,4 százalékkal mérséklődött. A tej felvásárlási ára október óta stagnál.

Rogán olcsóbb kenyeret akar

Olcsóbb kenyér miatt hívta egyeztetésre a pékeket a parlament gazdasági bizottságának elnöke, Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, ugyanebben az időszakban a gázolaj ára is 58 százalékkal nőtt.

Olcsóbb kenyeret szeretne Rogán Antal Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A politikus a kenyér árának csökkentéséről az áruházláncokkal is egyeztetni akar. Az Origó megelőzte Rogán Antalt, és megkérdeztük az üzletláncokat. Sem a CBA, sem az Auchan, sem a Spar nem tudja olcsóbban adni a fehér kenyeret. De úgy tudjuk, a Lidl sem tervezi a kenyér árának a mérséklését.