Itt a világ legjobb befektetése

Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő eredményt tudhat magáénak egy amerikai vállalat. Ez a világ egyetlen cége, ami  közel 50 éven keresztül több mint 20 százalékos éves hozamot tud felmutatni. Ennek ellenére nagyon valószínű, hogy a részvény mégsem fog a közönség kedvenccé válni, sokan ugyanis idegenkednek a hasonló területen mozgó részvényektől. Bár lehet, hogy ez is közrejátszott papír kiemelkedő eredményeiben.
Vágólapra másolva!

Meglepő felfedezésről számolt be a Business Insider. Megtalálták ugyanis az elmúlt közel 50 év legsikeresebb részvényét. Egy olyan vállalatról van szó, amelybe, ha 1968-ban 1 dollárt fektettünk volna, ma 6 638 dollárt kapnánk érte. Ez több mint 20 százalékos éves hozamot jelent majdnem ötven éven keresztül. Összehasonlításképpen, ha ugyanezt az 1 dollárt az S&P 500 indexbe fektettük volna, mindössze 87 dollárunk lenne, 98 százalékkal kevesebb, mint az első esetben.

Érdekes módon nem egy biotechnológiai, vagy tech cégről van szó, hanem az Altriáról. És hogy mit is csinál ez a cég? Az Altria egy dohányipari vállalat, és cigarettát gyárt, korábbi neve pedig Philip Morris Companies.

Így teljesít az iparág

Az iparágak hosszú távú hozamait tekintve, már nem is annyira meglepő, hogy pont a dohányiparból származik a világ legsikeresebb részvénye. A Credit Suisse múlt héten kiadott jelentése szerint az amerikai ipar átlagosan évente 10 százalékos hozamot biztosított 1900 és 2010 között. Ez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy az 1900-ban befektetett 1 dollárból 2010-re 38 255 lett. Ha viszont csak a dohányipart nézzük, ez a szám 6,3 millió dollár, vagyis több mint 165-szöröse az átlagnak. Ezzel pedig az összes többi iparágnál jobban teljesít.

Forrás: Investor.hu

Hogyan sikerült a növekedés?

A részvény sikerét alapvetően két okra lehet visszavezetni. Ezek mind olyan jellemzők, amik nem kimondottan a dohányipari vállalatokra jellemzők, így azoknak is érdemes lehet megismerni ezeket, akik elvből nem fektetnének dohányipari vállalatokba. Hiszen ezeket bármilyen más vállalatban is felfedezhetjük, és ezek nagy valószínűséggel nagyszerű hosszú távú befektetések lesznek.

A hosszú távú kiemelkedő hozamokhoz vezető egyik legfontosabb jellemző, hogy a befektetők utálják az adott részvényeket. Ez ebben az esetben érthető is, hiszen nagyon sokan nem akarnak kapcsolatba kerülni a dohányiparral, sőt, olyan intézmények is vannak, amelyeknek ezt kimondottan tiltják. Az alacsony érdeklődés következtében viszont a dohányipari vállalatok részvényeinek nagyon alacsony az értékeltsége, ami magas osztalékhozamokat eredményez. Minél utáltabb tehát egy részvény, annál magasabb jövőbeli hozamok valószínűsíthetőek.

A másik fontos jellemző pedig, hogy ezeknek a vállalatoknak nincs égetően szüksége innovációra. Ugyan az innováció alapvetően jó dolog, mert új termékeket, piacokat eredményezhet, ellene szól, hogy az innovációra való törekvés nagyon is költséges, és szinte elehetetlen igazán hosszú távon (20-50 év) sikeresen teljesíteni. Egész más a helyzet viszont azokkal a vállalatokkal, amelyek 50 éve nagyjából ugyanazt a terméket állítják elő. Ezek azért nem hajtanak végre hatalmas innovációkat, mert egyszerűen nincs rá szükség. Ez pedig a hosszú távra befektető részvényeseknek nagyon is jó.

A magas hozamok eléréséhez viszont szükség van a résvényesek türelmére is, hiszen ezek a papírok csakis hosszútávon képesek a kimagasló teljesítményre. Ebből is látszik, hogy a meggazdagodáshoz nem szükségszerű kiugróan magas hozamokat elérni, az is elég, ha közepes a teljesítmény, de ez hosszú ideig fennmarad. Ehhez viszont az olyan vállalatok között kell keresgélnünk, amelyek már 50 éve ugyanazt gyártják, és a következő 50 évben is ugyanazt tegyék.

Befektetőként akár profitálhatunk is az Altria teljesítményéből, az Investor Trader ügyfelei számára alig pár kattintással elérhető a részvény a New York-i tőzsdén.