Csak pár órája maradt, hogy kérje az egyszerűsített bevallást

új adónemek
Vágólapra másolva!
Február 16-áig lehet kérni az adóhatóságtól az egyszerűsített bevallás elkészítését. Magánszemélyeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkészíti a személyijövedelemadó-bevallást.
Vágólapra másolva!

Annak, aki az egyszerűsített bevallást választja, elég, ha kitölti a 1453NY jelű nyomtatványt, és aláírva legkésőbb február 16-áig eljuttatja az adóhivatalhoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti, és legkésőbb április 30-áig elküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre az egyszerűsített bevallást.

Ha javítani kell, május 20-ig kell visszaküldeni

Ha az adózó egyetért az elkészített bevallás tartalmával, nem kell semmit tennie, az általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt május 20-áig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

Még ma küldje el a 1453NY jelű nyomtatványt, és ne felejtse el aláírni Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített. Már azok az egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltették.

Őstermelők kizárva

Nem választhatják azonban ezt a bevallási módot például az őstermelők (akiknek e tevékenységükkel összefüggésben adóköteles bevételük származott, és nem tesznek nemleges nyilatkozatot), az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok.

Őstermelők nem választhatják az egyszerűsített bevallást Forrás: MTI/Balázs Attila

A 1453NY jelű nyilatkozatot tartalmazhatja a postázott egységcsomag, de beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a www.nav.gov.hu oldalról is. A nyilatkozatot el lehet küldeni postán vagy az Ügyfélkapun keresztül, és be lehet adni személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain. Tavaly több mint 350 ezren bízták meg szja-bevallásuk elkészítésével a NAV-ot.