A paksi beruházás leállítását követelik

Paks atomerőmű
Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
A magyarok hatvan százaléka elutasítja a Paks II. beruházás orosz hitelből való megépítését, és kétharmaduk a megújuló energiaforrásokat hozná kedvezőbb helyzetbe – olvasható a Medián kutatásában, ami a Greenpeace megbízásából készült. A szervezet ezért azt követeli, hogy a magyar kormány képviselje a választópolgárok többségének a véleményét, álljon el a paksi bővítéstől, és a megújulók megadóztatása helyett azok elterjedését segítse.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace közölte, hogy a Medián felmérése megerősíttette az Ipsos tavaly júniusi kutatásának eredményét. A megkérdezettek abszolút többsége határozottan ellenzi, hogy orosz állami vállalat bevonásával, orosz hitelből bővítsék a paksi atomerőművet. A magyarok 60 százaléka nem ért egyet azzal, ha így valósul meg a fejlesztés.

Forrás: Greenpeace

Megújuló energiát szeretnének a magyarok

A szervezet közölte azt is, hogy a magyarok 66 százaléka azt szeretné, hogy elsősorban tiszta, megújuló forrásból származó energiát használjunk.

Forrás: Greenpeace

Veszélyes a beruházás

Az új blokk építését elutasítók közül a legtöbben – közel egyharmadnyian – a beruházás veszélyességét emelik ki. Továbbá nagyon sokan aggódnak az Oroszországtól való függés és az államadósság növekedése miatt. A radioaktív hulladék kezelésének megoldhatatlan problémáját, ésa korrupciós kockázatokat is többen említik.

Forrás: Greenpeace

Nem lenne tragédia

A paksi atomerőmű bővítésének meghiúsulását a magyarok többsége nem tartaná tragédiának. A megkérdezettek 60 százaléka szerint ugyanis ez nem veszélyeztetné az ország energiaellátását. A lakosok csak 30 százaléka gondolja úgy, hogy a beruházás elmaradása veszélybe sodorná hazánk energiaellátását.

A magyarok kétharmada tiszta energiát akar orosz energiafüggőség helyett Greenpeace Forrás: Greenpeace

A beruházás leállítását követelik

A Greenpeace szerint, az, hogy a különböző intézetek közvélemény- kutatásai hasonló eredményeket hoztak, világos jelzés a döntéshozók számára.

A magyarok kétharmada tiszta energiát akar orosz energiafüggőség helyett Greenpeace Forrás: Greenpeace

A lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne, a tiszta energiaforrások elterjesztésének kulcsát pedig a megkérdezettek csaknem kétharmada a nagyobb állami támogatásban látja – vélekedik a Greenpeace.