A görögök készek elmenni a végsőkig

ciprasz sziriza varufakisz
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) attend a meeting with Belgium's Prime Minister (Unseen) prior to their meeting within a European summit in Brussels on February 12, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Görögország nem játékelméleti problémaként tekint a hitelezőivel folytatott tárgyalásokra, nem blöffölnek és nem zsarolják az eurózónát. Mindenki azzal jár a legjobban, ha sikerül új, közös célokat és megoldásokat találni, véli Janisz Varufakisz pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Nem blöfföl a görög kormány, amikor azt mondják, hogy vannak olyan határok, amiken nem lépnek át, hogy nem fognak megszorításokért cserébe hitelt elfogadni, írja Görögország pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz a nytimes.com-on megjelent cikkében.

Nem játékelméleti probléma

Sokan azért gondolják, hogy blöfföl, hogy a görög adósság és az eurózóna-tagság körüli tárgyalásokon taktikázik, mert politikai karrierje előtt sokat foglalkozott játékelmélettel, véli Janisz Varufakisz. De az igazság ennek épp az ellenkezője, írja. A játékelméletből azt tanulta meg, hogy ostobaság lenne, ha a Görögország és a hitelezői közti tárgyalásokra olyan játszmaként tekintene, amit meg lehet nyerni vagy el lehet veszíteni.

Patthelyzet

Görögország február 16-án, hétfőn délután tárgyal az eurózóna pénzügyminisztereivel, Athén legnagyobb hitelezőivel az ország további finanszírozásáról. A görögök egy áthidaló hitelt szeretnének feltételek nélkül, az eurózóna tagjai viszont a megszorítások folytatásához kötik a további hiteleket. Ha nem tudnak megegyezni, és Görögország kilép az eurózónából, azzal mindenki rosszul jár. A következő forgatókönyvek lehetségesek:

1. Athén megkapja a feltételek nélküli hitelt
2. Athén fenntartja a megszorításokat
3. Kompromisszum születik
4. Elodázzák a probléma megoldását
5. Nem tudnak megegyezni, Görögország végül kilép

Új célokat kell találni

A játékelmélet alapvető problémája, véli a pénzügyminiszter, hogy a játékosok motivációit adottnak veszi. Varufakisz szerint a kártyajátékokban ezzel nincs is gond, de a Görögország és a hitelezői közti vitában épp az lenne a cél, hogy új motivációkat, új célokat tűzzenek maguk elé.

Nyílt lapokkal kell játszani

Görögország előtt most csak egy járható út van, állítja Varufakisz. Nyílt lapokkal kell játszaniuk, nem szabad, hogy stratégiai kísérletként tekintsenek a mostani helyzetre, amiben kipróbálhatják, meddig mehetnek el. Athénnak meg kell mutatnia a hitelezőinek, hogy mik a tervei a görög gazdaság feltámasztására, el kell magyaráznia, miért jó ez egész Európának, és azt is egyértelműen meg kell mondania, mik azok a feltételek, amikből nem enged.

A görögök nem blöffölnek, vannak olyan feltételek, amikbe semmilyen körülmények közt nem mennek bele Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ördögi kör

Görögország ki akar törni az újabb hitelek, még több adósság, még több megszorítás jelentette ördögi körből. Ehhez Athén a hitelezői türelmét kéri ahhoz, hogy reformokat vezethessen be, talpra állíthassa a gazdaságot és vissza tudja fizetni az adósságát.

Szavazzon!

Ön szerint mi lesz a tárgyalások eredménye?