Vágólapra másolva!
Ma este folytatódnak a tárgyalások Görögország és az eurózóna pénzügyminiszterei között a hamarosan lejáró mentőcsomag újratárgyalásáról. Az USA-ban ma nem lesz kereskedés, így valamivel alacsonyabb lehet majd az aktivitás az európai börzéken is.
Vágólapra másolva!
  • Ma tovább folytatódnak a tárgyalások Brüsszelben Görögország és az eurózóna pénzügyminiszterei között a lejáró mentőcsomag újratárgyalásáról. Péntekig meg kell állapodni a feleknek, amihez nagy valószínűséggel a német, a finn és a holland parlament beleegyezése is kell, ugyanis ha ez nem sikerül, márciustól Görögország magára marad, mert lejár az EU-IMF-EKB hármas által korábban nyújtott mentőhitel.
  • A vártnál kisebb mértékben nőtt a japán GDP a negyedik negyedévben. Az első olvasat szerint az évesített adat 2,2 százalékos növekedés lett, azonban az elemzők sokkal nagyobb, 3,7 százalékos bővülést vártak. Mindenestre a Nikkei nem reagált negatívan, 0,5 százalékos pluszban zárt a tokiói tőzsdeindex, ezzel pedig új hétéves rekordot állított fel. A kínai indexek is emelkednek, mivel januárban az egy hónappal korábbinál lényegesen több közvetlen külföldi befektetés érkezett az országba.
  • Múlt hét pénteken új rekordok születtek az amerikai tőzsdéken, az S&P500 és a Russell 2000 új mindenkori csúcsokat ütött, míg a Dow Jones idén először ért 18 000 pont fölé. Az S&P 10 szektorából hat végzett a pozitív tartományban, az élen az energiaszektorral, ami majdnem két százalékos pluszt hozott össze. Ez az olajár folytatódó emelkedésének tudható be, a WTI járt 53 dollár felett is, míg a Brent már 61 dollár fölött időzik.
  • Ma nem lesz kereskedés az USA-ban az Elnökök napja miatt, úgyhogy vélhetően kisebb aktivitásra számíthatunk az európai parketteken is. Az európai határidős indexek egyelőre nem mutatnak nagy elmozdulást, a befektetők kivárhatnak az este kezdődő görög tárgyalások kapcsán.
  • Megvonta Ausztriától a "AAA" államadósság-besorolást a Fitch, azzal indokolva lépését, hogy az általa eddig vártnál még magasabban tetőzhet majd az osztrák államadósság-ráta. Az új minősítése „AA+”. A Fitch a leminősítés tényezői között említette azt is, hogy az osztrák bankok kelet-európai kitettsége sebezhetővé teszi az osztrák pénzügyi rendszert az orosz-ukrán konfliktus esetleges újabb fellángolása miatt.
  • Tovább nőtt az INA vesztesége 2014-ben. A horvát olajvállalat nettó eredménye 1,9 milliárd kuna veszteség lett az egy évvel korábbi 1,5 milliárd után. A bevételek 13 százalékkal estek éves alapon (23,8 milliárd kuna), míg az EBITDA 2,6 milliárd kunára csökkent (2013: 3,7 milliárd kuna).
  • 10 ezer embert küldene el a Tesco, legalábbis a The Sunday Telegraph erről írt a hétvégén. Az elbocsátások a már bejelentett reorganizációs terv része lenne. Nagyjából hatezer ember a Tesco központjából, illetve a már bejelentett 43 bezárásra kerülő üzletéből kerülne ki.
  • Elektromos autón dolgozik az Apple, állítják az ügyhöz közel álló források. A nem hivatalos hírek szerint a vállalatnak már több száz alkalmazottja dolgozik az egyelőre "Titan" kódnéven futó projekten. Az Apple-nek már számos olyan fejlesztése volt korábban, amik az elektromos autókhoz is felhasználhatók, így ha még nem is fejezik be a projektet, akkor is profitálhat belőle a cég. Ilyen például az iPhone-okhoz kifejlesztett akkumulátorok, a 2012-ben bemutatott navigációs rendszer, illetve a tavaly bevezetett CarPlay is.
  • A McDonald’s vezetőinek, köztük az elnök, Andrew McKenna leváltását követeli a részvényesek egy csoportja a vállalat gyenge teljesítményére hivatkozva. A csoport a vállalat részvényeinek 0,2 százalékát birtokolja, és pénteken írt levelében követelte a személycseréket. A vállalat 14 igazgatója közül a többség már több mint 10 éve tölti be a tisztségét.