Történelmet írtak Frankfurtban

Németország
Vágólapra másolva!
Alig telt el fél óra a mai kereskedésből Frankfurtban, máris történelmet írtak, hiszen a német tőzsdeindex története során először került 11000 pont fölé.
Vágólapra másolva!

Optimista hangulatban indult a mai kereskedés az európai piacokon, beleértve Frankfurtot is, ahol a helyi DAX index története során először lépte át a 11000 pontos szintet.

Minden adott az emelkedéshez

Az emelkedésben egyébként fontos szerepet játszik a reggel publikált negyedik negyedéves német GDP-adat, a - negyedéves alapon - 0,7 százalékod növekedést bemutató gazdaság ugyanis így felülteljesítette az elemzők által várt 0,3 százalékos bővülést. Persze az orosz-ukrán tűzszünet, illetve az EU-görög tárgyalásokról érkező hírek is az optimizmust erősítik.

A DAX 30 komponense közül 26 támogatja a német indexet az emelkedésben. A legnagyobb erőt egyébként a Nivea krémjeiről híres Beiersdorf mutatja, amely kedvező gyorsjelentéssel lepte meg befektetőit. Ennek köszönhetően pedig 2,5 százalékos pluszban található a papír.

Már öt hete megállíthatatlan a DAX

Kicsattan az erőtől a DAX, amely az elmúlt öt hetet rendre emelkedéssel zárta, ezalatt 9600 pont közeléből egészen 11000 pontig szárnyalt az árfolyam. Gyakorlatilag játszi könnyedséggel jutott át a lélektani jelentőségű 10000 pontos ellenálláson is az index, amely korábban rendre megálljt parancsolt az emelkedésnek. 2013 nyara után ugyanis az év vége felé közeledve sem tudott tartósan megragadni a DAX az ötszámjegyű tartományban.

Ilyen nagy emelkedést látva nem ártana némi korrekció a piacon, ugyanakkor az sem kizárt, hogy a DAX megcélozza a mintegy három és fél éve tartó emelkedő trendcsatorna tetjét. Ez jelen pillanatban nagyjából 11250 pont környékén található.

DAX heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Érdemes még néhány pillantást vetni a DAX értékeltéségére is, ugyanis az index 12 havi előretekintő P/E mutatója már mintegy 16 százalékos prémiumot mutat a 10 éves historikus átlaghoz képest, ami akár figyelmeztető jelzés is lehet a befektetők számára. Ráadásul hasonló értékeket kapunk más időtávok (3 és 5 év) vizsgálata esetén is.

Ennél magasabb értékeltségre az elmúlt évtizedben csupán egy rövid ideig volt példa, mégpedig 2009-ben a pénzügyi krízist követő felívelésben, amikor is a profitvárakozások 17-szeresét is hajlandóak voltak megfizetni a befektetők a német piacon.

A figyelmeztető jelzések ellenére a profitvárakozások további bővülésének köszönhetően könnyen lehet, hogy folytatódik a hegymenet, persze rövidebb megállókra érdemes felkészülni.

Forrás: Investor.hu