Csökkent a különbség a magyar és a román GDP között

Vágólapra másolva!
A várakozásokat meghaladó mértékben, 2,9 százalékkal nőtt tavaly a román gazdaság a román statisztikai intézet pénteki gyorsjelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Az országban ezzel együtt is lassult a gazdasági növekedés, 2013-ban még 3,5 százalékos bővülést regisztráltak. Az román statisztikai hivatal (INS) 2,9 százalékos első adata egyelőre csak gyorsbecslés, pontosabb számokat március 6-ára ígértek.

Kevesebbre számítottak

A román kormány eredetileg 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolt majd az év vége felé 2,5 százalékra igazította várakozását. A Nemzetközi Valutaalap szintén alulbecsülte a román növekedést, egy, a napokban nyilvánosságra került elemzése szerint 2,7 százalékos novekedésre számítottak 2013-hoz képest.

Csökkent a különbség

Ma nyilvánosságra került adatok szerint Magyarország 2014-ben Romániánál nagyobb, 3,5 százalékos GDP-növekedést realizált. A két ország gazdasági összetljesítménye között így minimálisan csökkent a különbség: az előzetes adatok alapján éves román össztermék 2014-ben 195,1 milliárd dollár, míg a magyar GDP az utlolsó negyedéves növekedés alapján 138.07 milliárd volt.