Mindenkit meglepett a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A múlt év utolsó negyedében 3,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság – közölte első becslését a KSH. A friss GDP-adat messze felülmúlja a piaci várakozásokat, a makrogazdasági elemzők összességében 3 százalék alatti növekedéssel számoltak.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint a 3,4 százalékos utolsó negyedévben mért bővülés eredményeként a 2014-es növekedés 3,5 százalékos lehetett, de mivel első becslésről van szó, és a részletes adatok még nem ismertek, így a végeredmény még változhat.

Az utolsó negyedévben elért 3,4 százalékos bővülés igen jelentősnek mondható, ráadásul közel tízéves csúcsot jelent, mivel legutóbb 2006-ban volt hasonló mértékű növekedés az utolsó negyedévben – értékelte az adatok Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az utolsó negyedéves eredmény azért is meglepetés, mert az ipar és az építőipar utolsó háromhavi eredményei lassulást mutattak. Ezért feltehetően a szolgáltatásoknak és a mezőgazdaságnak kellett jelentősebben hozzájárulnia a fejlődéshez, emellett a belső fogyasztás, amely a GDP-t a keresleti oldalról hajtja, szintén a vártnál komolyabb részt vállalhatott a növekedésben.

Forrás: Investor.hu

Ez egész évre vonatkozóan Németh Dávid azt mondta: több ágazatban is váltakozó ütemben, de fejlődés ment végbe a múlt esztendőben. Az egyik legfontosabb ágazat, a járműgyártás hajtotta az ipart, igaz az Audi nyári leállása, valamint a Suzukinál folyó modellváltás miatt a szektorban voltak hullámvölgyek. Az építőipar ugyan jelentős, két számjegyű növekedést ért el, ám hiányoztak belőle a lakásépítések. Az is biztosra vehető, hogy a korábbi években gyengén szereplő kiskereskedelem, vagyis lényegében a belső fogyasztás már jóval nagyobb mértékben járult hozzá a GDP-hez – utalt a gazdasági fejlődést többek között meghatározó fejleményekre Németh Dávid.

Forrás: Investor.hu

A szakember szerint idén a belső fogyasztás továbbra is fontos eleme lesz a fejlődésnek, ahogy a már említett járműgyártás is. Az exportteljesítmény is számottevő lehet, ám annak mértékét egyelőre nehéz belőni, mivel mind az orosz szankciók, mind az eurózóna gyengélkedése nagyban befolyásolja majd a tempót. A belső fogyasztás egyébként az importot is fokozza majd, és még az is nagy kérdés, hogy a múlt év utolsó hónapjaiban drasztikusan süllyedő olajár tartósan alacsony szinten marad-e, ez ugyanis szintén befolyásolja majd a gazdasági teljesítményt. A mos megjelent első becslés és a kilátások alapján Németh Dávid szerint 2015-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható.

Egyelőre hasonló növekedéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium is, amely Varga Mihály elmondása szerint az első negyedév adatai alapján dönt arról, hogy módosítja-e idei előrejelzését. A nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata szerint stabillá és erőssé vált a gazdasági növekedés Magyarországon.